Skocz do zawartości

e61 n52 wyciek płynu chłodzącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzieś po lewej stronie (strona kierowcy) mam wyciek płynu. przechodząc obok auta, czuję specyficzny smrodek płynu....

Wyciek jest minimalny. Zeby było śmiesznie, gdy odkręcam korek zbiornika wyrównawczego to słychać charakterystyczne syczenie - czyli trzyma niby ciśnienie. Płynu ubywa minimalnie. Tylko nie wiem gdzie. Poratujcie skąd niby ma to ciec. zdjąłem dziś osłonę z dołu silnika - nic nie widać. Po stronie pompy wody - pompa jest delikatnie tłusta od małego wycieku oleju silnikowego (bardziej się poci). Diagnosta mi pokazywał plamkę na podłodze i opisał jak stało auto.... - wyciek - lewa strona... Mam podejrzenia chłodnica lub ten cienki wężyk leżący na chłodnicy. wymienię banana - to sprawdzę. Zdjęcie to pompa wody i miska silnika

IMG_20260218_134641.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

no to znalazłem... to nie płyn chłodzący silnika, tylko olej wspomagania. Całkiem niedawno zajrzałem do silnika i widziałem że wąż powrotny jest cały zaolejony, więc kupiłem nowy. Wymieniłem, zalałem olej wspomagania(częściowa wymiana). Działa. nie cieknie.