Skocz do zawartości

SWAP z E46 2.0d 116Km na 150 KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak bardzo skomplikowany jest SWAP z 116 Km diesel na 150 km , co będzie na pewno do wymiany i czy warto finansowo to zrobić?

Opublikowano

Jeśli masz graty w dobrej cenie i lubisz się bawić takimi rzeczami, to opłacalność jest jakby na drugim planie 😉

Do wymiany - silnik z osprzętem, wiązką i kompem, pedał gazu, zegary, skrzynia, wał i dyferencjał. Prawdopodobnie półosie i hamulce.

Opublikowano
  • Autor

Czyli takie graty z sedana do sedana musiałbym ogarnąć. A co mogę zrobić gdy bym chciał zostać przy silniku 2.0 i 116 Km ale zwiększyć moc? 

Opublikowano

Najprościej ogarnąć to mapą. Upewnij się tylko, że wszystko masz sprawne, najważniejsze to wtryski i turbinka. Można też pomyśleć o wymianie na mocniejszą turbinę i intercooler. Wprawdzie dalej nie będzie to sześć cylindrów, ale na spokojnie dojdziesz to 140 - 150 kucy. Możesz też poprawić nieco charakterystykę "zrywu", zmieniając dyfer na większe przełożenie. Jako przykład ( !) - masz 2.73 co daje dokładnie tyle obrotów osi na 1 obrót wału. Jeśli zmienisz na 3.15 o tyle zmieni się prędkośc rzeczywista w stosunku do obrotowej. Nie wspominam nawet o dopasowaniu kół 😉

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Wielkie za podpowiedzi. Przemyśle co będzie lepiej zrobić. Kupić złoma 150 km i przełożyć części czy mapa. Od compacta do sedana Nie będzie pasować, nie? czy z turasa?

Edytowane przez Patryk233

Opublikowano

Generalnie, do sedana pasuje większość częsci z touringa, przynajmniej jeśli o mechanikę chodzi. Z kompaktem może być gorzej - inna długość wału itp

Jeśli zdecydujesz się na swapa, póki masz silnik na wierzchu, polecałbym wymienić  wszystkie uszczelki - włącznie z głowicą. Ewentualnie pokusić siłę również o wymianę pierscieni lub kompletnych tłoków. Koszty są dużo mniejsze niż późniejsze naprawy, zwłaszcza że wielu użytkowników katuje te auta bez litości. 

Opublikowano
  • Autor

Sprawa wygląda tak że poszła mi pompa wtryskowa vp44, to jeszcze zwykłe wtryski, nie common rail i Teraz zastanawiam się co robić. Włożyć już większy silnik jak będzie i tak robione czy sprzedać z uszkodzoną pompą i kupić 150 KM też może do małej naprawy. 

Opublikowano

Ja poszedłem w swapa - wprawdzie szukałem kogoś kto mi to zrobi, ale koniec końców zrobiłem sam - i ciągnie mnie do dalszych modyfikacji.  Tylko że trzeba pamiętać,  że tych pieniędzy już potem nikt za auto nie zapłaci - ma więc u mnie dożywocie 🤣 dla mnie e46 zostanie autem, jakich nigdy więcej już nie będzie.

Natomiast jeśli nie masz zacięcia do dłubaniny, może lepiej kupić jakieś fajne r6 w dieslu ( ze względu na politykę mocno tanieją za Odrą), ewentualnie r4 150km - jak mówisz, do małych napraw. Tylko że z tym różnie bywa. Trudno dać jednoznaczną odpowiedź. 

Edytowane przez yeti19
Literówki

Opublikowano
  • Autor

Muszę To na spokojnie przemyśleć. Kokosów za E46 z uszkodzoną pompą wtryskową nie dostanę ale rozejrzeć się za inną tak jak mówisz R6 nie zaszkodzi 

Opublikowano

Ogólnie e46 trochę wraca do ceny. Za ładny, zadbany egzemplarz trzeba nieco wybulić 😉 ale dotyczy to zwłaszcza wersji coupe i cabrio z 3.0 204km tudzież benzynki 3.0. No a r6, to r6 - co tu mówić 🙂

Opublikowano
Godzinę temu, yeti19 napisał(a):

Najprościej ogarnąć to mapą. Upewnij się tylko, że wszystko masz sprawne, najważniejsze to wtryski i turbinka. Można też pomyśleć o wymianie na mocniejszą turbinę i intercooler. Wprawdzie dalej nie będzie to sześć cylindrów, ale na spokojnie dojdziesz to 140 - 150 kucy. Możesz też poprawić nieco charakterystykę "zrywu", zmieniając dyfer na większe przełożenie. Jako przykład ( !) - masz 2.73 co daje dokładnie tyle obrotów osi na 1 obrót wału. Jeśli zmienisz na 3.15 o tyle zmieni się prędkośc rzeczywista w stosunku do obrotowej. Nie wspominam nawet o dopasowaniu kół 😉

Ups, pedał gazu zostaje - z rozpędu chyba napisałem . Sorry 

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Autor

Tą turbinę i intercooler To od 320D wsiąść? Pytam bo jestem zielony w Tym temacie. Chyba zostanę przy silniku 116 Km i ogarnę To mapą.

Opublikowano

W sumie, wystarczy mapa. Turbina w tym silniku ma jeszcze nieco zapasu, więc spokojnie powinna dać radę. Jeśli bedziesz jednak chciał zmienić - tak, turbinka od 150km podejdzie.

Opublikowano

Ps. Tak sobie myślę, że przy zmianie turbo, dobrze by było również kolektor dolotowy z mocniejszego przełożyć, ale - tu pewnie potrzebne będzie jakieś dostosowanie. Trzeba by zapytać kogoś kto siedzi w przeróbkach diesli.

Opublikowano
  • Autor

Czyli mapę od 150 km bez problemu można wgrać do 116 km , to mechanik wprowadził mnie w błąd.  A wtryski zostają od 116 km ?

Opublikowano

No nie, tak to nie działa, 150km to jednak silnik o innej charakterystyce i osprzęcie 🙂 mapę najlepiej zrobić dla konkretnego auta - nie gotowca z neta albo żywczyk z innego. Tym zajmuje się tuner. W moim regionie chłopaki liczą sobie około 1.5 kzeta, jeśli nie ma jakiś specjalnych kombinacji.  Tak, wtryski zostają stare, cr raczej nie przełożysz pług in.

Opublikowano
  • Autor

Siema takie jeszcze pytanie, sterownik od 150 KM i co tam jeszcze bym potrzebował do zwiększenia mocy? Sterownik ogarnąłem

Opublikowano

Ale się upierasz 😉 przeszczep sterownika ze 150tki do 115tki, to duża operacja. Ty masz VP, w mocniejszym jest CR -  różnica nie tylko we wtryskach, ale pompie, dopływie powietrza i jeszcze paru. Ponoć się da, ale raczej nie zrobisz tego sam - po co babrać się w takie drutowanie? Jeśli koniecznie chcesz podkręcić trochę becię, rozejrzyj się  za magikiem który pisze mapy ( a jeszcze lepiej, jak ma hamownię pod ręką).