Skocz do zawartości

Potężny wyciek z tyłu silnika pomiędzy skrzynia - co dalej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W końcu uruchomiłem moją beatę po wymianie silnika

Wszystko pracuje jak w zegarku ale gdy się położyłem pod autem tak już pod nim zostałem i nie miałem siły wyjść. Ku moim oczom ukazał się potężny wyciek oleju z końca silnika (z obudowy sprzęgła)

Olej leci dosłownie jak z butelki. W cągu 10 minut pracy silnika wyleciało 0,5 L oleju.

Gdy wkładałem silnik uszczelniacz na wale wydawał mi się suchy a ponadto kupiłem silnik z jeżdżącego wozu który dokładnie obejrzałem jak był jeszcze w poprzedniku na chodzie

Mam problem z bagnetem gdyż w ogóle nie pokazuje stanu oleju - jest poprosu suchy - dlatego nie wiedziałem ile oleju dokładnie wlać

Wlałem 6 l (2,5 24V M50 S1) . Chyba za dużo ale czy mogło to spowodować uszkodzenie uszczelniacza??

Proszę o radę . Czy poczekać aż wywali nadmiar oleju (może przestanie lecieć - pobożne życzenie)

Czy jest możliwy wyciek z innego powodu ? - Jest to napewno olej silnikowy a wraz z zwiększaniem obrotów zwiększa się ilość zlatującego oleju

Pozdrawiam

Opublikowano

miałem podobny problem i też myślałem że idzie z tyłu silnika. Tylko, że ja zauważyłem to podczas jazdy po autostradzie - tzn na postoju na parkingu i dokładnie nie mogłem zlokalizować wycieku bo miałem cały spód w oleju, aż po tylni tłumik :shock:

Przerażenie straszne, co 50 km postój i dolewka, żeby dojechać na miejsce a jazda z obrotami nie większymi niż 2.500... na szczęście nie miałem daleko. Na miejscu okazało się, że... banał. Poluzował się czujnik w misce i tamtędy wypychało olej. Przy okazji wymieniony został simmerig na bagnecie. Pierdoła, ale nerwów kosztowała. Może po przekładce masz podobnie, jak nie to niestety... więcej zabawy cię czeka.

A przy okazji pytanie do kolegów...

Czemu na bagnecie pokazuje mi stan oleju tylko po jednej stronie. Tzn. z jednej strony mam max, a na przeciwnej oleju jakby nie było, jest tylko lekko ponad minimum i jakoś tak... maźnięty, jakby go rozsmarowało?

Olej Valvoline Maxlife 10W40 - czy to normalne, czy może wina gęstości oleju?

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

... ja mam silnik M20 B25 - 2500 cm i wchodzi 4.5 l oliwy - wpisz tu :

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

swój VIN i będziesz wiedział ile wchodzi to twojego silnika ale na pewno nie 6 litrów - jest za wysoki poziom oleju i musi go gdzieś wycisnąć - sprawdź ile ma być i odciągnij nadmiar - zrobisz więcej szkody niż pożytku - szkoda żeby te ponad litr musiało wyjść przez pierścień , pozatym zaoliwisz sprzęgło ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź

Zlokalizowałem wyciek . Potwierdziło się że to żę uszczelniacz wału

Niestety ten litr już wyleciał (debil w sklepie z książki wyczytał mi że wchodzi 5,8 l jak u niego kupowałem olej)

Dzisiaj jest już lepiej - nie ciekie tylko się poci trochę. Może to już kociec tragedi

Bez obawy o sprzęgło - to automat

Ale wciąż nie mogę zaskoczyć czemu mam cały czas suchy bagnet

Dzięki Pozdro

Opublikowano

Witam

Skorzystałem z twojego linka - I Porażka wielka pisze że do silnika wchodzi 6,5 L !

Jak to możliwe

Chyba jednak będę musiał wyciągać skrzynie

Pozdro

Opublikowano
konkurent - Ty zmieniałeś silnik na ten sam typ ? bo z VIN - u wyszła pojemność starego silnika ( z wymianą filtra ) - bagnet masz cały ? porównaj długość ze starym ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Witam

Tak wymieniłe na dokładnie ten sam 2,5 M50 S1 24V bez vanosa

Musiałem przełożyć miskę ze swojego razem z bagnetem także napewno dobór części jest w porzo

Zastanawiam się czy może coś nie przytkałem silikonem jak przykręcałem miskę . Ale miałem to na wierzchu i staranie wszystko sprawdzałem

Ah no i jescze jak wyciągnołem miske tam była taka zapadka plastykowa która otwiera się w jedną stronę . Ale była oda urwana

Naprawiłem ją ale może się zacieła i olej w misce gdzieś stoi zamias przepływać swobodnie

Może ten wyciek spowodowany został nadmiarem oleju w jednej z części miski?

Pozdrawiam