Skocz do zawartości

Problem z F30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam mały problem kilka dni temu po zaparkowaniu auta, unieruchomiłem silnik (przycisk START/STOP), silnik zgasł i odcięło całkiem zapłon radio zgasło i za sekundę zaczęło się uruchamiać, po 5 minutach chce odpalić auto naciskam na przycisk i tylko przekręciło raz i nie odpalił, przy kolejnej próbie odpalił normalnie. Taką sytuacje miałem kilka razy, nigdy nie wyskoczył żaden błąd.

Dziś po zaparkowaniu zgasiłem pojazd i wyskoczył błąd " NAPĘD" jesz do serwisu BMW i żeby nie gasić auta bo juz nie odpali, jednocześnie wyskoczył błąd Otwartej pokrywy silnika, wyłączyłem zapłon odpaliłem auto normalnie ale check ani inny błąd nie widnieje. 

Jest ktoś w stanie coś poradzić albo czego szukać ?

z góry dziękuje i pozdrawiam

BMW F30 xd 

184KM diesel 

2013r, przebieg 202tyś

Edytowane przez Kamkoc

Opublikowano

Tak, podepnij kompa i sprawdź.

Komunikat "Naped" na idrive może dotyczyć absolutnie wszystkiego. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jedz do Kogoś co ma program pod BMW ,zdalnie nikt ci nie pomoże.

Akumulator sprawny?

Opublikowano
  • Autor

Z diagnostyki komputerowej wychodzi na to że te dwa błędy jednocześnie są sygnałem zapchanego DPF, w DPF jest 60,9g popiołu więc podobno tylko czyszczenie chemiczne filtra ratuje sytuację, bo popiół się nie wypalił i zostanie. Jest to prawda ?? I od razu czyścić ten filtr ? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja tam zawsze rwałem dpf,sprawa załatwiona raz na zawsze.

Ale ty możesz wyprać,tylko sprawdz czy wtryski nie podlewają bo za parę tysiecy km temat wróci.