Skocz do zawartości

N13 wypadanie zapłonu na 2 cylindrach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silnik N13. Zimny silnik odpalił nie na wszystkich cylindrach. Wyskoczył błąd wypadania zapłonu na 3 i 4 cylindrze. Świece i cewki mają przejechane kilkanaście tysięcy km. Cewkę podmieniłem i bez zmian. Wtryski wymienione ok 1500km temu. Jakieś pomysły co do przyczyny i co mogę sprawdzić samemu?

Opublikowano

Cześć,

wypadanie zapłonu w silniku N13 to częsta przypadłość. Żaden mechanik nie stwierdzi na podstawie Twojego wpisu 100 % diagnozy, ale mogę podpowiedzieć główne przypadłości.

1. Zacznij od cewek zapłonowych, w tym silniku sprawdzają się cewki DELPHI o numerze GN10571-12B1, często BOSCH czy inne zamienniki nie współpracują. Świece zapłonowe BERU lub NGK odpowiednie do tego silnika.

2. Nieszczelności układu dolotowego, sprawdź przewody odmy, membranę PCV, rurę turbo.

3. Wtryski napisałeś że nowe, ale pasują tylko ORI lub zamiennik BOSCH

4. Dobrze odczytać błędy ISTA lub INPA Bimmer, błędy P0301 - P0304 na którym cylindrze.

5. Mogą być zapieczone pierścienie, te silniki lubią się nagarować wymiana oleju  dobrej jakości po mieście co 7500 tys km. Ponadto trzeba stosować dobre paliwo lub polecam wlać środek do czyszczenia układu paliwowego ORI BMW TwinPower Turbo Petrol, jedna butelka na bak benzyny. 

Przyczyn może być jeszcze więcej, rozciągnięty łańcuch rozrządu, elektrozawory Vanos ............ ???