Skocz do zawartości

Wymiana uszkodzonego modułu LM2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .Potrzebuje porady jak wymienić uszkodzony moduł świateł LM2 . W module błędy 9CAA-zacisk 30B wadliwy czasami daje się skasować czasami nie zawsze wraca po pewnym czasie . W trakcie występowania po diagnostyce dogłębnej w ista pomiar napięcia na pinie 47 wynosi 2volty. Jeśli błąd znika jest napięcie równe napięciu akumulatora .Do tego dochodzi błąd 9CB9 skrajne rozładowanie akumulatora jako błąd wtórny i tylko w sterowniku świateł . Bezpieczniki sprawdzone wszystkie światła działają czasami mijania  bardzo delikatnie pomrygują po odpaleniu  (wcześniej były ledy i te już potrafiły mocno mrygac ). Jeszcze fizycznie sprawdzę napięcie w kostce do pinu 47 o ile po odpięciu od modułu się tam pojawi...  Ista sugeruje wymianę modułu . Chętnie zatem założę używkę  o tym samym numerze (9203081) tylko nie wiem czy trzeba zmienić vin w sterowniku ?? Kodowanie zapewne tez .. . Jakimi programami wszystko ogarnąć i w jakiej kolejności?? 

Jeśli ktoś w Kielcach potrafi ogarnąć chętnie skorzystam z pomocy ODPŁATNIE 

Edytowane przez distortion

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie musisz nic robić, moduł zadziała bez kodowania i zmiany vin, W najgorszym przypadku będziesz miał inne ustawienia w module, jakie? Nie wiem bo opcji jest bardzo dużo. 

Edytowane przez Krzyś111685053072

Opublikowano
  • Autor

Piękne dzięki. Opcje mogę sprawdzić na swoim te które mam aktywne. I tu bym prosił o podpowiedź czym.... Ncs?? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak, ncs expert, zczytaj ustawienia ze swojego modułu zapisz ten plik na dysk w komputerze, to samo zrób z ustawieniami z nowego modułu i jak je podmienisz to nowy zakoduj plikiem ze starego i powinieneś mieć swoje stare kodowanie w aucie.