Skocz do zawartości

BMW F40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry 🙂 

BMW 1,5 140 km•F40 118i Hatch B38C w instrukcji auta pisze że powinienem wlać olej 0w-30 zrobiłem serwis oleju między wymianami i w autoryzowanym sierwisie wlali mi 5w-30 liqui moly czy coś się stanie ? Pozdrawiam 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To na pewno nie byl autoryzowany serwis bmw, poniewaz bmw nie stosuje tego typu oraz marki oleju. 5w30 jest odpowiedni aczkolwiek do b38 stosuj 0w30.

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, kkx5 napisał(a):

To na pewno nie byl autoryzowany serwis bmw, poniewaz bmw nie stosuje tego typu oraz marki oleju. 5w30 jest odpowiedni aczkolwiek do b38 stosuj 0w30.

Czy po tym jednym razie nic się  nie stanie ?:) dzięki za odpowiedź pozdrawiam 

Edytowane przez Lukasz933

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W elektronicznej instrukcji auta masz podane, które oleje są akceptowane. Dziwne, że wlali Ci inny olej, skoro nawet strona Liqui Moly podpowiada to, co napisał kkx5

https://liquimoly.sklep.pl/content/17-katalog-doboru-olejow#oww:/api/v1/oww/1001/POL/POL/1/1357ff763462e849/1be239c613d91d3f/e4a1d3ca09532dcd/

Edytowane przez M4R10
Literówki.

Opublikowano
  • Autor
BMW wlewa 5w30 i 0w30 - wszystko zależy co maja na stanie. W piątek byłem na serwisie autoryzowanym dokonać klika naprawa elektronicznych na ich zlecenie i do nowych bmw x6 b58 wlewali 5w30 . 

Jeśli olej posiada odpowiednią specyfikacje nie ma żadnych obaw o pracę silnika i smarowanie .

Większość klientów dla swoich bmw prosi nas o wlanie oleju o lepkości 5w40/5w50

IMG_1254.jpeg

Edytowane przez Lukasz933

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Najpierw wspominasz, że byłeś w autoryzowanym serwisie, który ostatecznie okazał się nie być autoryzowany. Potem dodajesz zrzut ekranu, niestety bez podpisu, z którego można się jedynie domyślać, że otrzymałeś wyjaśnienia od warsztatu, iż sami korzystali z ASO i widzieli, co tam było stosowane.  

Rozumiem, że chcesz to pokazać jako potwierdzenie, ale mam wrażenie, że niewiele to wnosi do dyskusji. Ostatecznie i tak sprowadza się to do kwestii zaufania do warsztatu, któremu powierzyłeś samochód.

W instrukcji powineineś mieć podobną informacje jak niżej, dopasowaną do Twojego auta.

Zrzut ekranu 2025-09-30 o 11.12.22.png

Edytowane przez M4R10

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, M4R10 napisał(a):

Najpierw wspominasz, że byłeś w autoryzowanym serwisie, który ostatecznie okazał się nie być autoryzowany. Potem dodajesz zrzut ekranu, niestety bez podpisu, z którego można się jedynie domyślać, że otrzymałeś wyjaśnienia od warsztatu, iż sami korzystali z ASO i widzieli, co tam było stosowane.  

Rozumiem, że chcesz to pokazać jako potwierdzenie, ale mam wrażenie, że niewiele to wnosi do dyskusji. Ostatecznie i tak sprowadza się to do kwestii zaufania do warsztatu, któremu powierzyłeś samochód.

W instrukcji powineineś mieć podobną informacje jak niżej, dopasowaną do Twojego auta.

Zrzut ekranu 2025-09-30 o 11.12.22.png

Zrzut ekranu to odpowiedź mechanika który wymieniał olej zapewnia że nic się nie stanie, wybrałem go ponieważ sugerowałem się opiniami innych osób no i robi same BMW nowe i stare a klientów ma dużo.

Mysle ze nic się nie stanie ze mi taki wlali,następny mam za 3 tysiące km i to już w serwisie bmw  to pewnie wleje 0w-30 a później będę pilnować żeby wlewali między wymianami taki sam .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po prostu badz precyzyjny w swoich opisach, tak jak kolega wyzej napisal, zaden z nich autoryzowany serwis bmw, takiego cuda jak 5w50 bmw na pewno nie leje, nie leje tez 5w40 bo te oleje nie spelniaja najnowszej normy, szczegolnie api SP a ta jest w twoim silniku najwazniejsza, jak pisalismy wczesniej, 5w30 jest odpowiedni wiec sie nie martw ze cos sie stanie. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bez obawy nic się nie stanie a następnym razem 0w30 np Shell sp

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

5W30 polecam - dobrze smakuje - motor b48 go lubi, ale  nie zużywa.