Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, od jakiegoś czasu posiadam F31 z 2019. Chcialbym być trochę samodzielny i pouczyć się. Myślałem właśnie o oplikacjach przez, które mógłbym wykonywać podstawowe rzeczy (kasowanie inspekcji itp.) 

Z tego co czytam są dwie czołowe: bimmercode i bimmerlink.

Która wybrać i przede wszystkim czym sie różnią? Jest sporo na temat tych aplikacji ale szczerze powiem, że już się w głowie miesza.

Co powinienem jeszcze dokupić do tej aplikacji? Lepiej łączyć się przez BT czy kablem?

Mam też również motocykl bmw gsa 800 z 2013 i fajnie jakbym mógł również w nim coś pogrzebać.

Proszę o porady i pomoc. Dziękuję.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie jest moja liga ja obstawiam na INPA i ISTA jako podstawowe programy do diagnostyki i kodowania no i fizyczny kabel, ale, bimmercode = kodowanie, bimmerlink = diagnostyka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 9.08.2025 o 17:55, Krzyś111685053072 napisał(a):

To nie jest moja liga ja obstawiam na INPA i ISTA jako podstawowe programy do diagnostyki i kodowania no i fizyczny kabel, ale, bimmercode = kodowanie, bimmerlink = diagnostyka.

INPA to średnio do F31, ale pewnie coś tam da rade.

Do kodowania to E-Sys, a jeśli ktoś chce łatwiej to np. Bimmer-Utility, który i tak może być launcherem do Esysa. Bimmer Utility ma też swój odpowiednik mobilny.

Aplikacja do działania potrzebuje adapter czy to będzie Bluetooth czy WiFi bez znaczenia. WiFi bedzie szybsze. Możesz też połączyć się przez karte sieciową i kabel enet-obd - tak będzie najstabilniej i najszybciej.

Mimo że mam, to nie wiem jakie rzeczy oferuje bimmerlink - bardziej użytkowy (tak mi się wydaje) jest Bimmer Tool naszego kolegi z forum (https://bimmer-tool.com/) ale to tylko android

Opublikowano

Bardzo dziękuję za podpowiedź, jeśli tak to oczywiście wesprę kolegę z forum. Poczytam do czego ta aplikacja głównie służy.

Pozdrawiam