Skocz do zawartości

problem z panelem klimatyzacji i nawiewami w cieplejsze dni (samoczynnie się wyłącza podczas jazdy )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

mam następujący problem bmw x3 f25 lci. Panel klimatyzacji w cieplejsze dni  około 23 stopnie i więcej podczas jazdy samoczynnie się wyłącza i nie można nic ustawić ( temp ,poziomu nawiewu)  i potrafi także po jakimś czasie podczas jazdy  załączyć ponownie.   Przy temp niższych problem  nie występuje. Prośba o pomoc gdzie szukać przyczyny. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nikt nie odpowiada to może ja coś podrzucę co przychodzi mi na myśl.

Teoretycznie może jest jakiś problem z odprowadzaniem ciepła z całości pojazdu - komory silnikowej. Silnik wytwarza dużo ciepła dodatkowo klimatyzacja dodaje niemało i może razem jest za dużo. Może zabrudzona chłodnica? Za mało czynnika chłodzącego? Problem z przewodami cieplnymi?

A czy wentylator w silniku działa? (nie kabinowe).

Spróbuj w sytuacji gdy klima przestanie działać jakoś zlać chłodnice wodą - jakimś spryskiwaczem lub lepiej jakimś wydajniejszym strumieniem. Oczywiście w sytuacji gdy będzie pracować wentylator. Woda spowoduje intensywne chłodzenie. Zobaczysz czy ruszy klima. 

Opublikowano

dzięki za poradę. Dzisiaj auto jedzie na serwis. Kilka osób pisało ,żeby podmienić panel klimatyzacji. Wczoraj panel jak dyskoteka gasł i zapalał sie ponownie przy włączeniu grzania foteli lub ustawienia klimatyzacji resetował się  do 19 stopni i same nawiewy w pewnym momencie wyrzucił błąd ciśnienia opon. 

Opublikowano

A jak z kondycją akumulatora? Podobno słaby aku potrafi wyprawiać niezłe cyrki.