Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Panowie mam problem z automatem.

Pare dni wczesniej strasznie ciezko chodzil a dzisiaj kompletnie nie dziala. A najlepsze jest to ze pojawil mi sie komunikat BETRIEBSANLEITG, zmalazlem w archiwum forumu ze to INSRUKCJA OBSLUGI. czy ktos mily muglby mi wytlumaczyc o co chodei z tym komunikatem i czy ma to zwiazek ze skszynia i co z ta skszy nia moze byc???????????????

Z gory dziekuje za rady

pozdrawiam

Opublikowano
hmm, to napewno padła skrzynia to dosc czesty przypadek ze w 750 nie ma wstecznego, wg. mnie skrzynia do remotnu, ale był juz gdzies taki temat na forum.hmm.
Opublikowano
Ja z kolei wymieniłem olej kilkakrotnie i na jakiś czas pomogło ale w perspektywie i tak mam remont swojej skrzynki.Czym prędzej też to zrobisz tym lepiej dla samochodu i Twojej kieszeni.
Chyba chciałbym sprzedać swoją i zamienić na nowszy model...może 7-kę?
Opublikowano

A nie wiecie czasem ile by mnie koszyowala przyjemnosc remontu? Czy nie lepiej wymienic calo skszynie?

pozdrawiam

Opublikowano
zrób remont jak mówił kolega ale nie za dwa tysiące,bo za taką cenę to Ci pół skrzyni zrobią i nie u pierwszego lepszego "szpeca" . Taka moja rada ale zrobisz jak uważasz.
Chyba chciałbym sprzedać swoją i zamienić na nowszy model...może 7-kę?
Opublikowano

Zgadza się nie u pierwszego lepszego , jak kolega pisze , a jak już skrzynia będzie na stole warto sprawdzić pozostałe biegi i w razie czego też powymieniać tarczki żeby zaoszczędzić sobie czasu i pieniędzy , koszta związane z wyjęciem i rozmontowaniem skrzyni i z powrotem.

Pozdrawiam Kanap

Opublikowano
hmm, to napewno padła skrzynia to dosc czesty przypadek ze w 750 nie ma wstecznego, wg. mnie skrzynia do remotnu, ale był juz gdzies taki temat na forum.hmm.

czesto wstecznego to nie ma w 750 ale E38 bo jest w niej taka skrzynka jak w E32/34/38 4.0 V8 - 5Hp30

Opublikowano

czesto wstecznego to nie ma w 750 ale E38 bo jest w niej taka skrzynka jak w E32/34/38 4.0 V8 - 5Hp30

Niedobrze - wlasnie taki silnik i skrzynie posiadam... przy okacji moze by mnie ktos oswiecil gdzie jest bagnet lub cos dzieki czemu sprawdze poziom oleju w skrzyni? I co ile km w tym modelu wymienia sie olej w skrzyni?

Dzieki za wszelkie odpowiedzi (forum przekopalem juz chyba cale)

Opublikowano

Olej- są dwie szkoły- jedni zgodnie z zaleceniem producenta nie zmieniają wcale ( lifetime fill )a inny co ok 100 000 km.

bagnetu nie ma- olej sprawdzasz odkrecając korek do napełniania w skrzyni (olej musi miec ok 30'C ) , silnik musi pracowac, wrzucasz na D i musi sie zaczac przelewac - wtedy stan jest ok.