Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spalił mi się zewnętrzny DRL w prawej lampie-sieci ale lekko i na żółto.
Ciężka operacja, żeby to ogarnąć? 

Opublikowano

1200zł w serwisie specjalizującym sie w bmw. zdjecie zderzaka, wyjecie lampy, wymiana ledów i wykodowanie błędu wybiły mi z głowy zabieranie się za to samemu 🙂 ale zdaniem mechanika nic trudnego...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jakaś powszechna usterka że Was to spotkało? 
Znajdź jeszcze kogoś kto potrafi zdjąć zderzak i go nie uszkodzić, dla niektórych to wyzwanie a potem poprawnie spasować. 

Opublikowano
1 godzinę temu, M4R10 napisał(a):

To jakaś powszechna usterka że Was to spotkało? 
Znajdź jeszcze kogoś kto potrafi zdjąć zderzak i go nie uszkodzić, dla niektórych to wyzwanie a potem poprawnie spasować. 

dość powszechna. Jak mi się to zrobiło po 4 latach to teraz wszedzie "widzę" beemki z wypalonymi ringami 🙂 mechanik od razu sprawe znał i bez problemu zrobił w ciągu jednego dnia. (kwestia zamowienia wcześniej elektroniki)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

A nie próbowałeś w ASO uzyskać wymiany na zasady "goodwill"?

Edytowane przez M4R10
Literówka
Opublikowano
2 godziny temu, M4R10 napisał(a):

A nie próbowałeś w ASO uzyskać wymiany na zasady "goodwill"?

nie, ponieważ wydaje mi się, że takie dobre wole dotyczą grubych tematów jak silnik/skrzynia (ale nigdy nie korzystałem) nowa lampa około 8 tys zł plus robocizna. Naprawa za 1200 naprawdę skuteczna, działa jak przed usterką. Już przejechałem 10 tys km po naprawie i nie mam uwag.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakby ktoś szukał więcej informacji o tym przypadku to wystarczy wpisac w google -> "SIB 63 04 18".

Opublikowano

Jeszcze się za to nie zabrałem, póki co trochę czytałem i nie wiem, czy jak robić, to może od razu wymienić wszystkie moduły na Yellow CSL ale spróbuję ogarnąć najpierw „goodwill”, a jak się nie uda, to będę kogoś szukał 

• Lubię to 1
Opublikowano

Samochód ma 4ry lata, rocznikowo 5 bo to 11.2020 ale przy tym stał jako demo w salonie przez 6 miesięcy (nie jeździł), przebieg na obecną chwilę 109500km, ostatnia wizyta w ASO przy 101500km.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Niestety z tym goodwillem to trochę pić na wodę-sama diagnostyka + demontaż lampy w celu wykonania dokumentacji do wniosku to koszt 2370pln brutto. Później koszt lampy z modułem to 9,5k PLN i kwestia ile % BMW zgodzi się z tego sfinansować, o ile w ogóle cokolwiek…

Edytowane przez PatLove
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Powyższa wycena jest z Bawarii i jak mnie poinformowali wg ich doświadczenia z tą procedurą i estymacji-jeżeli przejdzie goodwill, to w najgorszym wypadku miałbym do zapłacenia 5925pln, w najlepszym 4025pln brutto. Jeżeli nie przejdzie, a ja nie zdecyduję się na naprawę poza tą procedurą (zobowiązali się dać jakiś rabat na części), to kończy się na kwocie 2370pln, a ja dalej zostaję z usterką i samochodem, w stanie taki, jak im wstawiłem. 

Sorry ale dla mnie to absurdalne kwoty, jeżeli chodzi o naprawę takiej błachostki, jak jeden „ring” od DRLa…

Edytowane przez PatLove
Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 21:29, PatLove napisał(a):

Powyższa wycena jest z Bawarii i jak mnie poinformowali wg ich doświadczenia z tą procedurą i estymacji-jeżeli przejdzie goodwill, to w najgorszym wypadku miałbym do zapłacenia 5925pln, w najlepszym 4025pln brutto. Jeżeli nie przejdzie, a ja nie zdecyduję się na naprawę poza tą procedurą (zobowiązali się dać jakiś rabat na części), to kończy się na kwocie 2370pln, a ja dalej zostaję z usterką i samochodem, w stanie taki, jak im wstawiłem. 

Sorry ale dla mnie to absurdalne kwoty, jeżeli chodzi o naprawę takiej błachostki, jak jeden „ring” od DRLa…

to cena za wymianę całej lampy z kodowaniem ustawianiem więc chyba jest ok. W ASO nie mają procedury na szlifowanie "światłowodu" wewnątrz lampy - cóż, po tej operacji minimalnie słabiej świeci.. gdyby w ten sposób naprawili to ktoś mógłby się doczepić, że nie jest to profesjonalne. Jak kogoś stać to najlepszym wyjściem jest wymiana lampy po prostu. Używaną można zawsze naprawić (poprawić) i sprzedać

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@PatLove ale czy konieczna jest wymiana lampy w ASO? Ich biuletyn serwisowy informuje tylko o wymianie moduły LED?

Opowiedziałem sam sobie, są dwie opcje. (https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2025/MC-11020927-0001.pdf)

Na olx pewnie kupisz używkę za połowe tej kwoty ale też nie bedziesz miał pewności ile godzin świeciła.

Jeszcze możesz ich podpytać bo widziałem na ich instagramie że to naprawiali -> https://maps.app.goo.gl/ktmgBkXagCpjjEPY8 (Fixmod Sp.z o.o.)

Cytat

3. Proceed as follows based on your inspection:

Discoloration is present only on the LED module- Replace the affected LED module only, following

ISTA/AIR repair instructions based on the vehicle model.

Discoloration is present on the LED module AND the light tube: Replace the complete headlight and

the LED module, following ISTA/AIR repair instructions based on the vehicle model.

Edytowane przez M4R10
SIB 63 04 18