Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, przy X5 i X6, wybierając 21", można wziąć opony RF lub droższy wariant - ogumienie performance. Czy ktoś z Was zdecydował się na tę opcję?

Wątpliwości:

1. Czy te opony to są rzeczywiście opony performance, które królują na suchym prawie jaki semi-slicki, a na deszczu szybko gubią przyczepność?

2. Czy faktycznie auto na takich oponach zużywa sporo więcej paliwa (a więc i gorzej przyspiesza)? W konfiguratorze podają różnicę 0,6-0,7 L / 100.

Opublikowano (edytowane)

Czesc 

Opony performance jakie dostaniesz to yokohama advance sport 107 nie wartne dopłaty. Wytrzymały 1 sezon. Taki w performance jak w dębicy frigo. Szkoda kasy.

Zmieniłem na michelin pilot sport4 suv rsc.

Edytowane przez MarioW
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. Dopłaciłem i dostałem Yokohamy. Wyglądają jakby bieżnika nie miały 🙂
Na razie zrobione około 3500km więc ciężko mi stwierdzić jaka jest ich wytrzymałość.

Nie ukrywam, że wybierając w konfiguratorze opcję "ogumienie performance" liczyłam na jakieś topowe Micheliny albo Pirellki. Nie mówię, że Yokohamy są złe ale....

Natomiast czy "gorzej przyspiesza" ? No nie wiem. Pomiar z Dragy wyszedł mi 4.19 (katalog to 4.3)

Edytowane przez ubejane
Opublikowano (edytowane)

Do 100 to bedzie nadzwyczajnie dobrze przyspieszal, bo lepiej kleja, wiec brak uslizgu. Natomiast 100-200 bedzie gorsze.

Przynajmniej nie masz RF, wiec komfort prawidlowy 😊

Edytowane przez Semtex93