Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moją e83 2.0d 150KM. Przy ruszaniu lub przy niskich prędkościach z wykręconymi kółkami w lewo z okolicy prawego przedniego koła dochodzi odgłos coś jakby kontrola trakcji je dohamywowała. Błędów żadnych nie ma, napęd działa, vtg po regeneracji. Dodatkowo po zgaszeniu auta po ok.2 sek. Następuje szarpnięcie. 3 mechaników się poddało. Ma ktoś jakieś pomysły?

Opublikowano
W dniu 20.06.2025 o 11:33, Robert1988 napisał(a):

Witam. Mam problem z moją e83 2.0d 150KM. Przy ruszaniu lub przy niskich prędkościach z wykręconymi kółkami w lewo z okolicy prawego przedniego koła dochodzi odgłos coś jakby kontrola trakcji je dohamywowała. Błędów żadnych nie ma, napęd działa, vtg po regeneracji. Dodatkowo po zgaszeniu auta po ok.2 sek. Następuje szarpnięcie. 3 mechaników się poddało. Ma ktoś jakieś pomysły?

Czy po regeneracji VTG przeprowadzono pomyślnie kalibrację?

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
W dniu 22.06.2025 o 14:27, Robert1988 napisał(a):

Tak. Była kalibracja chyba 2x ale nie pomogło.

Co to znaczy : "była kalibracja"? Czy podczas kalibracji wszystkie wartości wynosiły "zero'?

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano

Nie wiem. Pierwszą podobno robili tam gdzie regenerowali vtg a drugą jakieś 2 m-ce później mechanik. Dodam tylko że przed regeneracją tłukło się tak samo i spec w warsztacie stwierdził że to napewno nie od skrzynki vtg i regeneracja tego nie usunie. No i się nie pomylił, nie pomogło

Opublikowano
51 minut temu, Robert1988 napisał(a):

Nie wiem. Pierwszą podobno robili tam gdzie regenerowali vtg a drugą jakieś 2 m-ce później mechanik. Dodam tylko że przed regeneracją tłukło się tak samo i spec w warsztacie stwierdził że to napewno nie od skrzynki vtg i regeneracja tego nie usunie. No i się nie pomylił, nie pomogło

A przegub Ci się czasem nie rozlatuje?

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano

Dla potomnych: odgłos stukania podczas ruszania z wykręconymi kołami bądź podczas skrętu w lewo spowodowany był uszkodzoną poduszka silnika.