Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje dolać troszkę płyny chłodniczego 

do wersji 2.0 benzyna 150KM końcówka 2010 rok.

Niby tam wchodzi jakiś LC-87 

Lecz ja chce tylko z 200-400ml dolać i teraz jaki zamiennik tego jest ,żeby było dobrze ?

Zrzut ekranu 2025-06-18 152858.png

Opublikowano

Słuchajcie tak to wygląda w zbiorniczku i nie wygląda to na zielony albo niebieski 😞  !? 

4149961f-1b14-4dc0-8149-0c25f063a472.jpg

8bdb5117-6d11-4411-a578-c643250c8a52.jpg

cde4ee8a-92b6-4c40-aede-f572cbc90ac8.jpg

a6657d29-3ac2-4017-a59e-970377678ed0.jpg

Opublikowano

Naprawdę skoro pytasz się o tak podstawowe rzeczy jak płyn chłodniczy albo płyn do wspomagania, to lepiej oddaj auto do mechanika. Ewentualnie poczytaj na ten temat.

Ten płyn na pewnie 15 lat i utracił swój kolor. Jego też się powinno wymieniać w całości co jakiś czas.

P.S. Na zdjęciu wygląda jakbyś miał ułamany wskaźnik poziomu. Oby nie pływał gdzieś w układzie;)

Opublikowano
5 minut temu, p_s88 napisał(a):

Naprawdę skoro pytasz się o tak podstawowe rzeczy jak płyn chłodniczy albo płyn do wspomagania, to lepiej oddaj auto do mechanika. Ewentualnie poczytaj na ten temat.

Ten płyn na pewnie 15 lat i utracił swój kolor. Jego też się powinno wymieniać w całości co jakiś czas.

P.S. Na zdjęciu wygląda jakbyś miał ułamany wskaźnik poziomu. Oby nie pływał gdzieś w układzie;)

Słuchaj zapytałem bo w specyfikacji BMW jest LC-87 a mi tu wygląda jak by było borygo - czerwone !

Rozumiesz ? Ja chcę tylko dolać .

Gdzie masz ten ułamany element ? 

Tak pytałem o płyn do wspomagania bo bmw też ma jakieś swoje wynalazki ! Chodziło mi czy ten mobil to to samo  co bmw bo shell 35 zika a bmw 90 zika ! Rozumiesz ? Ale nie martw się kupiłem ATF BMW i wymieniłem !

Co do mechaników to właśnie takie PARTACZE jak oni psuja samochody ! 

To są wymieniacze a nie mechanicy ! PARTACZE ! DRUCIARZE ! Przerobiłem takich setki ! Rozumiesz 

Skoro nie potrafisz odpowiedzieć na moje pytanie nie pisz już nic. dziękuje 

Opublikowano (edytowane)

Nikt Cię nie atakuje i nie robię tego złośliwie. Po prostu jestem zdania, że skoro czegoś nie wiem to zlecam to komuś, kto się zna:)

Po zdjęciach nikt Ci nie powie co było zalane. Chcesz mieć pewność, że będzie poprawnie to zrzuć wszystko i zalej nowym. 

Jest masa mieszkalnych płynów i na pewno lepsze będzie zalanie takiego niż jeżdżenie z niedoborem.

Co do elementu to powinna być tam kulka na końcu która wskazuje poziom.  Tylko zwracam uwagę, może to tylko kąt z jakim zostało zrobione zdjęcie:)

Edytowane przez p_s88
Opublikowano
53 minuty temu, p_s88 napisał(a):

Nikt Cię nie atakuje i nie robię tego złośliwie. Po prostu jestem zdania, że skoro czegoś nie wiem to zlecam to komuś, kto się zna:)

Po zdjęciach nikt Ci nie powie co było zalane. Chcesz mieć pewność, że będzie poprawnie to zrzuć wszystko i zalej nowym. 

Jest masa mieszkalnych płynów i na pewno lepsze będzie zalanie takiego niż jeżdżenie z niedoborem.

Co do elementu to powinna być tam kulka na końcu która wskazuje poziom.  Tylko zwracam uwagę, może to tylko kąt z jakim zostało zrobione zdjęcie:)

Słuchaj chce sobie tylko zrobić dolewkę ! Dolać 200ml i to wszystko.

W którym miejscu ta kulka ? Ja tam nic nie widziałem ?

Pokaz na zdjęciu albo inne foto. 

Zrzut ekranu 2025-06-19 155127.png

Zrzut ekranu 2025-06-18 185331.png

Zrzut ekranu 2025-06-18 185409.png

Opublikowano

Nie chce mi się iść do auta, ale przykładowe zdjęcie z Google. Powinny być dwie kulki, które wskazują min i max, w chwili gdy wystają poza krawędź zbiorniczka

4e461fbd4fcad99fc462caa9a092fa11.jpg

Opublikowano
16 minut temu, p_s88 napisał(a):

Nie chce mi się iść do auta, ale przykładowe zdjęcie z Google. Powinny być dwie kulki, które wskazują min i max, w chwili gdy wystają poza krawędź zbiorniczka

4e461fbd4fcad99fc462caa9a092fa11.jpg

Może diesel tak ma 😉 Ja w benzynie mam żółty plastik pod korkiem. 

Dobra nie ważne. Olać to . Auto mam juz ponad 1,5 roku tak więc jak by coś miało się stać to by się stało. 

A z płynem zrobię tak jak pisze zleje cały i dam nowy bo nie wiadomo co tam było 😉 

Opublikowano

Ja tylko dodam - możesz wyciągnąć strzykawką trochę płynu, sprawdzić jaki kolor i zalać ten sam. Większośc płynow chłodniczych na rynków jest ze sobą mieszalnych. Do tak starego konstrukcyjnie silnika to wystarczy.

15 godzin temu, TactiX napisał(a):

A z płynem zrobię tak jak pisze zleje cały i dam nowy bo nie wiadomo co tam było 😉

I to jest najrozsądniejsze rozwiązanie. Koszt niewielki a przynajmniej nie będziesz się martwił że w najmniej oczekiwanym momencie Ci się zagotuje lub zimą zamarznie i rozsadzi w najlepszym przypadku węże 😉 

15 godzin temu, p_s88 napisał(a):

Powinny być dwie kulki,

Przecież widac 2 kulki. Na tym zdjęciu:

16 godzin temu, TactiX napisał(a):

Zrzut ekranu 2025-06-19 155127.png