Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 
Mam kłopot z e92 335d z 2008r

najważniejszy to dziwny pisk przy ostrym skręcaniu w lewo (najprawdopodobniej z prawego przedniego koła). Nie ma reguły kiedy występuje, czasem dwa dni cisza, czasem 10 zakrętów po sobie piszczy. Raczej nie ma różnicy czy ciepły czy zimny, czy sucho czy mokro, czy pojeżdżę agresywnie czy spokojnie. 

Kolejnym problemem jest pojedyncze drgnięcie kierownicy przy kopnięciu w hamulec. Tak jakby zrobi ruch lewo prawo o 2-3cm i się ustawi na środku. Nie ściąga podczas hamowania, może minimalnie „myszkuje” przez pierwszą sek.

Niestety mechanik ma urlop do połowy lipca … 

Jakieś pomysły co to może być ? 
jeździć dalej? Pewnie z 5tys km zrobię do czasu powrotu mechanika.

1) Wykluczone - felgi/opony letnie felgi prostowane, opony nowe, na zimowych felgach to samo. Oczywiście wyważone „drogowo”

2) Zawieszenie wszystko okay, brak luzów etc.

3) klocki tarcze przód proste, mają 20tys

4) maglownica regenerowana rok temu

Dzięki za wszystkie wskazówki.

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Sprawdź czy nie oberwała się gdzieś na śrubie ta blaszana osłona tarczy hamulcowej i nie trze o tarcze. 

Co do drgnięcia przy hamowaniu to obstawiał bym jakaś gumę wahacza, bo ona przyjmuje to uderzenie. Pamiętam jak kupowałem auto to miało juz lekko zmęczone zawieszenie i tez miałem taki mały ruch kierownicy przy kopnięciu w hamulec. Wymieniłem wahacze na te od M3 i problem zniknął (oczywiście diagnosta nie stwierdził luzów po wizycie na stacji).

Edytowane przez bastaz
Opublikowano

Co do hamulców - blacha jest okay

co do zawieszenia, faktycznie okazało się że przednie wahacze są „miękkie”.

Diagnosta nic widział złego w zawieszeniu, mechanik już znalazł.

Dziękuję za cenne wskazówki