Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, ostatnio zakupiłem BMW E60 535d z 2005 roku, mam problem z nagłośnieniem. Już na samym początku zauważyłem że coś było w aucie grzebane ponieważ zamiast oryginalnego MULFa był z E90. (który wymieniłem na ten z E60 dzięki czemu zyskałem możliwość łączenia sie bluetooth podczas rozmów). Ogólnie głośniki jakie mam to ten głośnik centralny, ten na tylnej półce, subwoofery pod fotelami oraz w drzwiach z przodu + tweetery. Jedynie gdzie nie ma tych głośników to w drzwiach tylnych ani tweeterów. (co jest trochę dziwne). Problem pojawił się z subwooferami pod fotelami, które kompletnie nie grają przez co każdy mocniejszy dźwięk brzmi jak uderzenie w papierowy karton. Sprawdzałem subwoofery są na miejscu oraz są podłączone. Czytałem że każda 535d ma system Logic7 natomiast jestem zbyt zielony w tej sprawie i nie wiem jak to sprawdzić u siebie. Podobno w niektórych ustawieniach dźwięku na iDrive powinno pojawiać się logo Logic7 lecz u mnie nic nie ma oraz nie ma wszystkich ustawień (takich jak Equaliser oraz Surround Settings). Przed chwilą skończyłem grzebać, ponieważ chciałem porobić kilka zdjęć. Wyszło że mam zamontowany wzmacniacz z BMW E65 który jak przeczytałem był montowany także w 535d lecz nie ma na sobie loga Logic7. Jest także parę niepodłączonych kabli które do czego są.. nie mam bladego pojęcia. Jeżeli jest ktoś chętny i zainteresowany prosiłbym o pomoc. Chciałbym się dowiedzieć czy fabrycznie mógł być zamontowany taki wzmacniacz i czego może być to wina że subwoofery kompletnie nie grają. Czy jest to wina tego wzmacniacza i powinien być ten większy od E60 z logiem Logic7 czy może potrzeba podłączyć profesjonalny komputer aby sprawdzić te głośniki. Poniżej podsyłam zdjęcia. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i zainteresowanie. 

Wzmacniacz:
image.thumb.jpeg.5a87ce150e282676adcb253cae768e9b.jpeg

Ogólny podgląd:
image.thumb.jpeg.136aa9738f0102793beb1f9d61260482.jpegimage.thumb.jpeg.837bf8fd195911d6850329f1b8d3709f.jpegimage.thumb.jpeg.63e999ad09f650e3fcdc592752f18ef0.jpeg

Bodajże moduł Video TV: 

image.thumb.jpeg.dcacdece946e1ec96ee9158a9166c23d.jpegimage.thumb.jpeg.387c2bbc20748ad9b12e002dd1d97fc7.jpegimage.thumb.jpeg.6288c3ba39768b767260df63fa6f0296.jpeg

Luźne kable: 

image.thumb.jpeg.5d41b7a5bc6de000ee58a60739a09f70.jpegimage.thumb.jpeg.08354fa9dbae2d6378a9991cd0130998.jpeg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie LOGIC7 tylko wzmacniacz systemu HI-FI. On napędza tylko suby.

Wydaje mi się , że ktoś w aucie grzebał i chyba mu nie wyszło.

HI-FI jakiś już tam bas daje ale muszą być głośniki od systemu HI-FI oraz zakodowane radio.

Do tego powinny być już głośniki wysokotonowe. Fakt istnienia kratek na nie wcale nie oznacza , że one tam są.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
W dniu 1.06.2025 o 10:07, dyzio255 napisał(a):

To nie LOGIC7 tylko wzmacniacz systemu HI-FI. On napędza tylko suby.

Wydaje mi się , że ktoś w aucie grzebał i chyba mu nie wyszło.

HI-FI jakiś już tam bas daje ale muszą być głośniki od systemu HI-FI oraz zakodowane radio.

Do tego powinny być już głośniki wysokotonowe. Fakt istnienia kratek na nie wcale nie oznacza , że one tam są.

Skoro jest to wzmacniacz Hi-Fi odpowiedzialny za basy to jak można go sprawdzić czy działa poprawnie, ponieważ u mnie basy nie grają. 
Głośniki pod fotelami są na 100%, działają poprawnie, ponieważ zostało podłączone inne źródło dźwięku do tych głośników i grały.
Jeżeli sprawdzę wzmacniacz i będzie dobry to znaczy że mam niezakodowane radio? Czy istnieje jeszcze jakaś inna przyczyna że te głośniki basowe w całym moim systemie nagłośnienia nie są aktywne? 
Wiesz może za co odpowiedzialny jest moduł Video TV?  A wiesz może jeszcze do czego służą te luźne kable? 
image.thumb.jpeg.5d41b7a5bc6de000ee58a60739a09f70.jpeg
Z góry dziękuję.