Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z choinką błędów dotyczącą DSC, błędy pojawiają się różnie tzn raz jak rano otwieram auto już są na desce błędy od hamulca itp. raz w trasie jazdy, raz jak załączy się autostop to po chwili odpala się auto z błędami, błędy znikają z deski po zamknięciu auta na chwilę i ponownym otwarciu, nie wiem co może być albo od czego zacząć poszukiwania, akumulator sprawny Ista nic nie podpowiada.

Zrzut ekranu 2025-04-22 o 08.23.41.png

Zrzut ekranu 2025-04-22 o 08.23.15.png

Opublikowano

Sprawdź w pierwszej kolejności akumulator, a najlepiej podmień najpierw na w 100% sprawny. To, że np. rozruch silnika jest poprawny nie musi świadczyć, że jest dobry. Bardzo podobny przypadek miałem w zeszłym tygodniu. Finalnie wymiana na nowy zamknęła temat. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdz kabel od abs czy nie jest np przegryziony.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Aku napewno nie. Pierw by ci wywaliło info o aku zanim by wyszły cyrki z pozostalymi systemami. 

Widzę że we wrześniu zeszłego roku też zakładałeś temat o pierdylionie błędów. Coś z tym twoim autem jest nie tak chyba 

Edytowane przez feel_x

🙃🙃

Opublikowano

No niekoniecznie sypie błędami z aku jeżeli jest uszkodzony - taka ich specyfika. Przekonałem się już o tym kilkukrotnie, że pomiary wprowadzały w błąd. 

Może kolejny akumulator się wysypał skoro po wcześniejszej wymianie była poprawa. Podmień na próbę... koszt na razie żaden, a wykluczysz lub potwierdzisz przypuszczenie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

problem rozwiązany okazało się że brakowało takiego czerwonego klina w kosce od pompy ABS, która blokowała i dociskała ramię blokady. Brak tego powodował że kostka była zapięta ale nie dociśnięta i występował drobny luz co powodowało zrywanie sygnału i błędy. 

Zrzut ekranu 2025-05-2 o 20.26.01.png

• Dziękuję 1
  • ??? 1