Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Odszczurzam auto po poprzednikach i mam dwie usterki, które wydaje mi się związane są z kodowaniem a mianowicie:

1. Kompresor klimy nie załącza się ze śnieżynki od razu. Po kilku minutach od kliknięcia śnieżynki włącza się i działa, tak samo wyłączenie działa z opóźnieniem. Wydaje mi się, że ktoś wymieniał panel klimy. Sama klimatyzacja działa i mrozi super a panel przełącza i funkcjonuje poza tym bez problemu. Którą opcję trzeba przełączyć i w który module w NCS Expert? Szukam i nie znajduję w internecie nigdzie dokładnego info a w samym module klimatyzacji też nie znalazłem żadnej opcji dotyczącej kodowania panelu. Dodatkowo zauważyłem, że opcję EC_LUEFTER mam na nicht_aktiv i nawet jak dałem na aktiv i nadpisałem to wentylator klimy nadal nie ruszył - nie wiem czy to związane i czy jest po prostu zepsuty - ktoś wie za co odpowiada ta opcja?

2. Ktoś u mnie wywalił MIDa i wstawił chińskie radio. Przywróciłem oryginalne rozwiązanie, które ma przycisk BC oraz radio BMW Business CD lecz nadal wyświetlacz na liczniku nie działa. W sensie jak wyskoczy błąd to pokaże go i zaraz zniknie lecz nie ma możliwości przełączania manetką opcji i wyświetlania godziny, spalania itd. na panelu OBC wszystko działa poprawnie. Tu również proszę o podpowiedź, którą opcją trzeba to ewentualnie zakodować bo podejrzewam, że trzeba to dokodować jakoś po zmianie MIDa ale mogę się mylić.

Z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez Serdzio33
Opublikowano

Co do pkt. 2 to jednak padła manetka BC. Rozebrałem i naprawiłem urwany przewód i BC ruszyło. Można sprawdzić czy przycisk działa z któregoś testu w zegarach i ma 1 zmienić się na 0. U mnie nie szło więc potwierdzenie, że manetka nie banglała.

Jeśli chodzi o pkt. 1 nie mam nadal pojęcia. Klima dziwnie się zachowuje wciąż ale generalnie chłodzi i ostatnio nawet szybciej się załącza. Przywróciłem pusty plik w NCS expert ale niczego to nie zmieniło.

@eclipse10 napisałem na priv.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podziękowania dla kolegi eclipse10, wymiana wentylatora pomogła i klima włącza się bez problemu więc to nie była jednak wina kodowania.