Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wreszcie zdecydowalem sie na zakup swiec. Przy wymianie zauwazylem olej w jednym z gniazd. Czy to cos powaznego?

Silnik tak jak by zaczal palic na 5 garow (a nie na 4 jak wczesniej) ale dalej zdrowo nim telepie - niestety kupilem 4 ostatnie swiece ale tamte 2 wygladaly na ok. Czy to cos z zaplone czy co to moze byc?

Czy tym olejem w gniezdzie swiecy nalezy zaczac sie powaznie martwic?

dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

nie mów, że wymieniłeś tylko 4 świece :? :lol:

co do oleju na świecy, to zrób sobię próbe olejową (na forum powinieneś znaleźć jak), bo olej dostaje się do komory spalania albo przez uszczelniacze, albo przez pierścienie

olejem w gnieździe świec należy sie martwić

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

no wymienilem 4 bo tylko tyle kasy mialem.

Jakie moga byc konsekwencje tego oleju w komorze spalania?

Nie wiem czy mnie kumpel tak elegancko wydymal ze mi to auto przywiozl czy to moglo powstac nagle? wjechalem niedawno w kaluze po tym czasie auto zaczelo wlasnie sprawiac wrazenie jak by palilo na 4 gary a nie na 6.

Kurde zalamany jestem.

Opublikowano
Spokojnie Killer. Wymiana tych uszczelek nie jest droga. Ja za wszystkie zapłaciłem bodaj 80zł łacznie z robotą. Poczekaj na przypływ pieniazkow, kup wszystkie swiece, jedz do dobrego mechanika, wymien te uszczelki i swiece. Jezeli bedzie tak dalej to moga sie uszkodzic cewki, a wymiana cewek jest nieco drozsza niz wymiana uszczelki.
Opublikowano

dzieki chlopaki, pocieszyliscie mnie troche. Mam nadzieje ze to uszczelka, autko chodzilo jak przeciag. Pojade w przyszlym tyg do M-Auto w katowicach, na forum sa pozytywne opinie a kolesie tez sprawiaja wrazenie ok. No trudno, musze ratowac to moja smoczyce - mam ja jakies 2 miesiace, niecale 1000km zrobilem ale super jest furka.

Jeszcze uszczelnic musze tylni most - czasem jak wciskam sprzeglo to takie szarpniecie jest jak by sie tam cos zakleszczalo, nie wiem czy to wina mostu?

Glupie pytanie jeszcze mam - do mechanika mozna pojechac z wlasnymi czesciami czy jakos krzywo na to patrza?

dzieki jeszcze raz i pozdrawiam

Grzesiek

Opublikowano
Jasne ze mozna. Pewnie i będą krzywo patrzeć, albo i nie. Zalezy od człowieka. Zobaczysz, ze jak zrobisz tą uszczelkę i swiece to autko dostenie drugie zycie. Bedzie Ci ładnie mruczał i fajniutko będzie sie zbierał. Znam to z wlasnej autopsji.
Opublikowano

pierwsze pytanie czy elektrody na swiecach sa czarne jezeli nie to nie jest tak strasznie

jezeli olej jest tylko na gwincie to najprawdopodobniej to ta uszczelka pod klawiatura

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Eeee, z tymi pieniędzmi to trochę przesadzasz :) Sztuka świecy kosztuje w sklepie 11 (Bosch) do 14 (NGK) zł. Na Allegro dostaniesz je po 9zł.

Dwie uszczelki oczkowe (są to takie "komplety" po połączone 3 sztuki, więc trzeba dwie) to koło 30zł (w ASO). Warto przy okazji kupić całą uszczelkę pod pokrywę zaworów.

Do tego jeżeli tylko masz jakiekolwiek pojęcie o odkręcaniu śrubek to zrobisz to na poczekaniu, nawet na parkingu pod domem, na prawdę żadna filozofia. Jedyne zaawansowane narzędzie jakie musisz mieć, to klucz do świec.

Kai