Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

Mam siedzenia które leżą u mnie w sumie od prawie roku są to sporty Europejskie na które teraz przyszedł czas. Przez ten długi okres leżakowały w garażu i jak to bywa przy kupnie nie dało się ich sprawdzić.

Moje pytanie brzmi czy da się w ogóle sprawdzić na "krótko" czy działa podgrzewanie? I drugie pytanie czy mata zajętości może się zepsuć jeśli auto w których pierwotnie były siedzenia mógł uczestniczyć w wypadku i czy jest też na to jakiś sposób aby też je zweryfikować bez bezpośredniego podłączania do auta ?

Pozdrawiam!

Edytowane przez Rick456
składnia zdania
Opublikowano

Podgrzewanie da się sprawdzić, trzeba odpiąć wtyczkę od modułu pod siedzeniem i sprawdzić rezystancję. Wtyczkę namierzysz po przewodach które wchodzą w siedzenie. Podgrzewanie jest podzielone na 2 obwody, obw szybkiego i pozostałego ogrzewania czy jakoś tak. Już nie pamiętam, ale da się to sprawdzić u siebie mam odłączoną dupę kierowcy bo się właśnie przepaliła. Wpierw to szybkie grzanie, a po roku ta druga mata od pozostałego grzania. Mata zajętości jeśli jest uszkodzona to raczej od eksploatacji wozu, wysiedzenia. Możesz posiłkować się BMW WDS Online w poszukiwaniu schematów. Ja to ponamierzałem na logikę, ale z racji zawodu trochę z tego rozumiem, ktoś kto jest totalnie zielony w kabelki może mieć większe trudności.