Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni, 

Czy w BMW istnieje tylko jeden jedyny sposób na pomiar poziomu oleju poprzez czujnik?

u mnie czujnik jest na 99% uszkodzony i będę go wymieniał, ale póki co pokazuje głupoty i "na wszelki wypadek" już mu co nieco dolałem... nie pomogło na gorącym silniku po przejechaniu około 10-20 km znów wali niskim poziomem oleju, ale na drugi dzień rano pokazywał "OK"... ewidentnie trzeba wymienić, ale czy na prawdę nie ma żadnej rewizji, czy innego organoleptycznego sposobu na pomiar poziomu oleju w silniku? może ktoś się spotkał z jakąś mniej lub bardziej skomplikowaną metodą?

(oczywiście auto nie dymi ani kałuży oleju pod nim nie ma)

z góry dzięki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

temat trochę wisi, ale widzę, że nikt odpowiedzi nie ma... my tym czasem nacieszyliśmy się nowym czujnikiem i po miesiącu od wymiany czujnika i wymiany oleju problem powrócił... auto jak sie rozgrzeje to krzyczy żeby dolać litr... czyli tak jak było wcześniej...

Pomysł BMW na ten elektroniczny czujnik fajny, ale jakaś rewizja powinna być... no ale lata 2005+ to już czas gdzie zamiast inżynierów nad deskami kreślarskimi zasiedli księgowi i teraz mamy to co mamy:-(

ale pytanie jest jeszcze inne - jak ten samochód sygnalizuje słabe ciśnienie oleju? nie widzę żadnej kontrolki na desce z konewką i kropelkami, a ten piktogram pojawia się na wyświetlaczu tylko (chyba) w kontekście niskiego poziomu a nie ciśnienia.. pytanie - czy wie ktoś jak ten silnik zasygnalizuje za niskie ciśnienie oleju, albo za wysoką temp? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
19 minut temu, RafalP73 napisał(a):

pytanie jest jeszcze inne - jak ten samochód sygnalizuje słabe ciśnienie oleju

Tak, jak zajdzie taka potrzeba to zobaczysz tą kontrolkę na liczniku.

Opublikowano

A jeszcze jedno - ile oleju dla tego silnika to „za dużo”? 
Oryginalnie 4.3l , ale przez ten czujnik już trochę dolałem…  auto nie dymi ani nie zostawia plam… więc chyba to wina czujnika… zastanawiam się czy jak będzie tam 5.5 - 6 oleju to coś się stanie??? Wydaje mi się że lepiej więcej niż mniej… no ale to więcej też ma granice..