Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, powoli zbliża się sezon, więc zacząłem rozglądać się za nowymi oponami + felgami, z racji tego że przy zakupie furki, dostałem tylko komplet zimówek. Tak jak zacząłem interesować się tym tematem, tak czacha mi wybuchła. Cholernie dużo informacji a przyznam, że nie jestem jakimś motospecem, tylko raczej amatorem w tych sprawach. Chciałbym wrzucić 18" do swojej furki. Co właściwie uważacie o takim pomyśle? 18 będą takie akurat, czy jednak dla świętego spokoju lepiej rozglądać się za 17"?
Kolejna sprawa, posiadam E90 z napędem na tył w wersji 318d zachipowanym na +- 190/200KM. Powinienem rozglądać się za mieszanym ogumieniem, czy raczej za jednolitym? Jaka jest między tym realna różnica? W przypadku ogumienia mieszanego, rozumiem że felgi też powinny być raczej różne z tyłu jak i z przodu, czy mogą być jednolite?

Opublikowano
Godzinę temu, kropeczka napisał(a):

W przypadku ogumienia mieszanego, rozumiem że felgi też powinny być raczej różne z tyłu jak i z przodu, czy mogą być jednolite?

W przypadku mieszanego ogumienia musisz mieć też dwie szerokości felg. Ogólnie to najlepiej zapoznać się ze wzorami felg jakie ci się podobają, bo niektóre wychodziły tylko z dwiema szerokościami a niektóre z jedną.

Opublikowano

A jak to wygląda z tymi szerokościami opon... Mówię tu stricte o rozmiarach opon. Jakie będą kluczowe różnice między:
1. 225/40 przód 255/35 tył (lub ewentualnie 225/40 przód 245/35 tył, możecie dać znać które lepsze przy okazji)
2. 225/40 na wszystkich 4 kołach

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jednakowe felgi jednakowe opony. Szersze felgi na tyle szersze opony na tyle.