Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć Wszystkim!

Postaram się streścić moją przygodę z ekranem Android, aby zobaczyć, czy macie jakieś pomysły na to, aby nie było problemu z idrive:

1. Oryginalnie w aucie żony był zamontowany system MASK z pojedynczym napędem, z małym otwieranym ekranem (wg mojego zrozumienia CCC ma dwa napędy). Auto wyprodukowane z datą 05.2008.

2. Ekran "siał" więc uznałem, że zrobię jej przyjemność i odświeże trochę auto. 

3. Zakupiłem na ali ekran android dedykowany do E82 z CCC jak na załączonej grafice (wtedy jeszcze myślałem, że mam CCC, swoją drogą - do MASK nie widziałem żeby były dostępne). 

4. Instalacja poszła względnie ok. Ale ekran też "siał" od czasu do czasu i się restartował. 

5. Z pomocą chińskiego supportu zrobiłem przesłane przez nich aktualizacje firmware - nie pomogło.

6. Zupełnie przypadkowo, nie pamiętam nawet w jaki sposób, uznałem, że coś jest nie tak z pokrętłem idrive i oddałem je do przelutowania. 

7. Sukces, radio przestało się restartować i rzucać artefaktami. Zamontowałem sobie nawet kamerkę cofania (pokazuje dziwnie, ale jest).

8. Brak sukcesu - jak już sobie wszystko poustawiałem, to okazało się, że mogę elegancko operować nowym ekranem poprzez dotyk jak i idrive, ale po przełączeniu ekranu na oryginalny system poprzez długie przytrzymanie przycisku menu idrive nie reagował (a właściwie to reaguje jedynie na długie pociągnięcia gałką w lewo/prawo/góra/dół czyli mogę przejść przez główne menu, ale nie jestem w stanie wybrać żadnej opcji ani jej zatwierdzić kliknięciem w środek, mogę za to ponownie wrócić przyciskiem menu do systemu android). 

9. Po wielu próbach przestawiania ustawień w androidzie uznałem, że to może wina wiązki, więc wszystko bebeszyłem kilkukrotnie, sprawdzałem miernikiem (CAN nie sprawdze, ale generalnie przejścia sygnału wszędzie są).

10. Jako kolejny test, podpiąłem oryginalny ekran i co się okazało? Idrive działa elegancko, a ekran po naprawie gałki nie sieje.

11. Zagadałem ponownie do chińskiego supportu, czy aby na pewno ten ekran powinien działać z moim sprzętem, bo jednam mam MASK, a nie CCC i twierdzili, że wszystko powinno działać.

12. Dla pewności, kupiłem od nich drugą wiązkę, niestety bez efektu. Odtąd support już przestał pomagać, uznał, że to problem po mojej stronie. 

13. Gdzieś natknąłem się na instrukcje, ze komuś, komu zupełnie idrive nie działał, zalecili przekodowanie opcji ZUB z high na low - dziś w desperacji zrobiłem to samo w moim module MASK - bez żadnych zmian. 

14. Sprawdzałem w coding tool'u czy są jakieś aktualizacje w posiadanych SP-daten do mojego modułu MASK, ale pokazało, że brak (chyba, że robię coś źle albo mam stare SP-daten). 

No i na tym koniec moich pomysłów.

Co wg Was można jeszcze spróbować? Myślałem, że najlepszym rozwiązaniem byłaby podmiana idrive na inny na próbę, potem zmiana MASK na CCC, ale nie mam nikogo, kto by mi użyczył takiego sprzętu. Poza tym, z tego co rozumiem CCC trzeba jeszcze zakodować pod auto, więc raczej ciężko to zrobić bez zakupu nietaniego napędu CCC.

Smutno mi, bo narobiłem się jak cholera, a w sumie efekt jest do dupy.

Docenię każdy pomysł i chociażby to, że przeczytałeś ten tekst do końca.

Pozdrawiam

android e82.png

Edytowane przez juniorvintage
powtórzenie słowa w jednym zdaniu
Opublikowano (edytowane)

Po niemalże roku walki ponownie wziąłem się za przeszukiwanie internetu i wreszcie znalazłem prawdziwe rozwiązanie mojego problemu (opisany dokładnie w pierwszym poście). Zostawiam poniżej dla innych, aby mieli łatwiej w życiu niż ja 🙂

W skrócie - chiński Android albo fizycznie sobie nie radzi z informacją zwrotną po CAN, albo brakuje mu odpowiedniego oprogramowania, aby obsłużyć fakt demontażu otwieranego ekranu idrive. Wystarczy zmiana parametru FLAP z aktiv na nicht_aktiv, w module MASK poprzez NCSExpert i wszystko działa jak należy. 

Edytowane przez juniorvintage