Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Kupiłem od znajomego E60 2004 3.0 diesel który wyjął chłodniczkę spalin i zaślepił. Wywalało błąd od recyrkulacji spalin ale jeździł z tym lecz mi przeszkadza odkąd kupiłem. Nie wiem jak wykodować całkowicie ze sterownika błędy recyrkulacji i przepływu spalin więc postanowiłem ograniczyć EGR do 80%. Pojeździłem tak trochę i błędu nie wywala na deskę ale podpinając kompa wywala 004501 (ujemny uchybu regulacji masa powietrza za wysoka) Teraz mam pytanie. Jeździć z tym dalej, niesie to za sobą jakieś konsekwencje czy należy wykodować ? 

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

To co zapewne zrobiłeś to nie jest procentowe ograniczenie tylko 87mg/suw.

EGR nie da się "wykodować" tylko albo trzeba przywrócić do serii albo jechać do kogoś kto robi programy w silnikach aby Ci to wyłączył.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kuj0n napisał(a):

To co zapewne zrobiłeś to nie jest procentowe ograniczenie tylko 87mg/suw.

EGR nie da się "wykodować" tylko albo trzeba przywrócić do serii albo jechać do kogoś kto robi programy w silnikach aby Ci to wyłączył.

Dzięki za sprostowanie. 

Czyli samemu z dajmy na to pomocą kogoś z internetu idzie to zrobić ? Czy to już jest grubsza akcja i inne interfejsy niż K+DCAN?

Jeszcze pytanie odnośnie jazdy z taką konfiguracją co mam teraz czy to jakoś wpływa na samochód nie wiem np. na DPF  i jego wypalanie czy może w ogóle coś innego ?

Edytowane przez maroxsio
  • Moderatorzy
Opublikowano

Nie jest to grubsza akcja dla kogoś kto się tym zajmuje. Hobbistycznie ludzie robią to w domu ale ja nigdy to tego tematu nie podchodziłem.

Ogólnie ciekawa konfiguracja, bo zamknięcie EGR (oprócz ekologii) powoduje zwiększenie temperatury w komorze spalania. Ktoś zaślepił całą chłodniczkę EGR i zostawił DPF? Jesteś pewny, że w ogóle masz DPF? W tym roczniku wychodziło jeszcze euro3 bez niego. To manual czy automat?

spacer.png