Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem nie dawno BMW x1 e84 2011r 2.0diesel , nie działa całkiem prawe lusterko z powodu braku garażu czekam na cieplejsze dni w celu demontazu plastików wkładu itp.ale sprawdziłem bezpieczniki z opisu to 9 i 66 i dziwne bo 9 nie było włożyłem ale brak reakcji.

I teraz pytania

- czy oba lusterka są na jednym tym samym bezpieczniku( bo w lewym działa wszystko)sterowanie składanie

-podgrzewanie lusterek pewnie jest na tym samym bezp. co tylna szyba bo działa podgrzewanie

- poprosiłbym opis wtyczki w trojkacie drzwi jakie piny zasil.masa itd

Jak zrobi się ciepło to rozbiore i sprawdzę czy nic nie zaśniedziało itd

-lewe lusterko jest sciemniajace i widzę na szkle te "linie" do podgrzewania a w prawym nie ma gładkie szkoło możliwe że ktoś włożył zwykly wkład bez podgrzewania? W innej x1 tak samo widziałem

Opublikowano

Również nie działa składanie?

Może ktoś wymieniał całe lusterko na podstawowe?

Opublikowano

Tak prawe lusterko nie działa kompletnie ani podgrzewanie ani sterowanie ani składanie mi się wydaje że plusa lub masy przy lusterka nie ma zaśniedziało albo styku nie ma na pinie.Mozliwe że lusterka są na bezpieczniku tylko nr 66 wypne i zobaczę czy lewe przestało działać. A jak się ociepli to sprawdzę resztę poprosił bym o schemat elektryczny żebym zobaczył +12v na którym pinie masa nie wiem czy sterowanie na canie czy linie jakie wartości ile napięcia na magistrali itd

AA może być tak jak mówisz że jakiś turas wrzucił podstawowe ale wątpię.

• Moderatorzy
Opublikowano

Jest tylko jeden bezpiecznik więc jak działa Ci lewe to bezpiecznik jest sprawny.

Kolega zadał Ci pytanie czy jakiś magik nie podmienił dla oszczędności całego lusterka na takie bez fotochromu i nie odpowiedziałeś.

spacer.png

Opublikowano

Jak jest na jednym bezpieczniku to wygląda na  nr.66 czyli przerwa w obwodzie albo zepsuło się lusterko

Schemat ideowy  poproszę z opisem wtyczek

Opublikowano

Odpisałem że możliwe że Turas wymienił na podstawowe, ale nawet te podstawowe pewnie ma podgrzewanie i sterowanie także możliwe ale  patrzyłem na inne x1  to też prawe lusterko to wkład byl gładki.

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

image.thumb.jpeg.d8a0061d9f924b3311bb20e798148bdf.jpeg

image.png.941bc116679010250c18808be26ec6a5.png

Edytowane przez Kuj0n
  • Dziękuję 1

spacer.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Więc tak rozebrałem prawe lusterko i okazało się że nie ma napięcia ani masy, rozebrałem tapicerkę na drzwiach i plastik trójkąt i zobaczyłem że wtyczka jest wypięta.Po podłączeniu na wtyczce 3pinowej przy lusterku(przy silniczku wkładu) pojawiły się napięcia i masa ale lusterko nadal nie działa i przy okazji lewe lusterko przestało też działac.Myslalem że robi zwarcie ale bezp.66 ok a po wypięciu tej wtyczki przy prawym lusterku wył.zaplonu i wł. lewe znów dziala.

I teraz pytanie:

-ta wtyczka pod trójkątnym plastikiem u mnie w instalacji jest z 6otworami ale są tylko 3piny żenskie  4,5,6 a zaś w lusterku gniazdo męskie ma 5 wystajacych pinow.Czy ktoś wlożyl lusterko inne bo widzę że występują 3pin i 5pin do czego służą te dodatkowe 2piny chyba nr.2i3

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kolejny raz się potwierdza, że największą wadą samochodów jest poprzedni właściciel;)