Skocz do zawartości

Jakie ET - felgi 17?? POMOCY!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! na wiosne mam zamiar kupic felgi 17 (opony 225/45) do BMW E46. Powiedzcie jakie ET ma byc,bo ja juz nie wiem. Jest np. komplet felg i jedne sa z ET 34 a drugie z ET 40. Ktore ET bedzie optymane zeby kolo sie nie chowalo za bardzo, ale tez nie wystawalo???

Pozdrawiam

Opublikowano

spokojnie..bez paniki :D :cool2:

w zaleznosci jak szeroka jest felga..ale et34 nie powinno obcierac i bedzie fajnie wygladac..z tego co pamietam e36 ie46 maja podobne et ..i fabrycznie et42itp..ale mysle ze et34 bedzie ok..gdybys mial et20..et25 to moze by juz obcieralo ale et34 powinno byc w sam raz..

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
Kolego na poczatku to odradzam ci opony 225 na feldze 17 i profilu 45. Bo nie bedziesz dał ray wyprzedzic przy 890km/h na nierownej nawierzchni jak sa koleiny autko bedzie cholernie nerwiste a kierownice bedziesz musial trzymac obiema rekoma. Poczytaj moje posty komfort jazdy to zobaczysz ile ludzi ma problemy z takimi oponkami. Albo lans albo komfort
Opublikowano

sebek8814 przeciez kazdy sie orientuje ze na naszych drogach jest tak a nie inaczej i autor tematu widac stawia bardziej na LANS :D Przy 17-tce nie jest jeszcze najgorzej, nie przesadzaj ze przy 90km/h nie bedzie mogl wyprzedzac :lol: :lol: kwestia wprawy... ewentualnie na przod oponki 205/50 i bedzie OK.

Sam jezdze na takich kapciach: 225/45/17 i tragedii nie ma, trzeba troche uwazac na dziury i koleiny. Taki rozmiar oponki jest jak najbardziej odpowiedni do E36 E46 :!:

Riddick21 jedne i drogie podane przez Ciebie felgi wejda na 100% , chyba ze 9-10 calowe chcesz upchac to moze byc problem... :mrgreen:

PZDR

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak napisał 7ka- fabryczne ET jest 42 i najlepiej szukać takich felg. Ale ET34 pewnie też będzie oki, ja sam bym nie zakładał- decyzja należy do Ciebie.

Co do komfortu i "dawania rady wyprzedzać" to jakoś od ponad dwóch lat daję sobie radę bez większych problemów na 225/45/17. Fakt, że będziesz czuł koleiny, tzn. samochod nieco myszkuje w koleinach ale żeby kurczowo trzymać się kierownicy :?: :?: :?: :?: :?: A do tego na koleiny jest prosty patent- trzeba jechać po tej części asfaltu która nie jest pokoleinowana :diabel_smiech: :nana: :mrgreen:

A kierownicę należy trzymać obiema rękami- każdy instruktor doskonalenia jazdy Ci to powie.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

po pierwsze 225/45/17 jest jak swietnym wyborem - jezdzi sie na tym zupelnie normalnie a samochod juz w miare wyglada

po drugie - wez te z ET34 (jesli felgi maja nie wiecej niz 8 cali szerokosci) - nie bedzie nic obcierac a beda fajniej wygladac bo lepiej wypelnia nadkole

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
et34 bardziej wychodzi na zewnatrz..co daje ladniejszy efekt auto lepiej tez jezdzi..wchodzi w zakrety..niektorzy kupuja dystanse zeby wlasnie wysunac bardziej kola..wiec ja wybralbym et34 jesli oczywiscie pozwala na to szerokosc felgi..a jesli chodzi o profil "45" to szczerze powiem ,ze bardzo dobry wybor...nie za twardo i komfortowo a do tego zajefajnie wyglada..tylko warunek :!: dobre opony czytaj markowe ja polecam 1 miejsce goodyear F1 GD03..2.pirelli p zero rosso lub nero 3. bridgestone turanza. 4 dunlop sp 9000 sport lub sportmaxx..te dunlopy troszke sa twarde ale sa naprawde dobre.. :!:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

dzieki wszystkim za pomoc. Co do rozmiaru opon 225/45 to doskonale wiem jak sie jezdzi,a z tym komfortem to takiej tragedii nie ma:) dlatego chce wlasnie taki rozmiar.

pozdrawiam

Opublikowano
miałem takie w audi A4 na nowych Dunlopach sp sport 9000 225/45/17 - nie było tragedii i teraz żałuję że je sprzedałem z autem :mad2: po prostu nie wiedziałem że w e-46 jest identyczny rozmiar opon :cry2: