Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim

Przychodze z pytaniem dotyczącym oznaczeniem lamp do F30 LCI. Szukam lewej lampy ale pojawił się problem, że lampy HELLA mają rózne oznaczenia, wszystkie zaczynają się od 1EX 012.102-45/ lecz jednak końcówki się różnią. Przy lewej lampie spotkałem oznaczenia AL,AB,AO. BMW oznacza je numerem  63117419629. Czy jest mi ktoś w stanie pomóc rozkodować czym się różnią poszczególne lampy lub posiada na stanie lewą lampe full LED w oznaczeniu 1EX 012.102-45/AB. Przeglądając internet znajazłem jedną sztukę z takim oznaczniem.

Opublikowano

Ale po co uparcie szukać lampy z dokładnie takim samym oznaczeniem? Poszukaj po prostu lampy Full LED w wersji USA i tyle. Nową lampę tak czy siak będziesz musiał zakodować.

Opublikowano (edytowane)

Nie będzie. Jeśli kupisz gołą lampę, to przekładasz moduły i jeże ze swojej i działa (wówczas chyba nawet kodowanie nie będzie potrzebne, ale nie dam ręki uciąć). Jeśli kupisz i zamontujesz kompletną z modułami, to wtedy koniecznie musisz lampę zakodować by działała. 

Mało tego, możesz nawet kupić reflektor EU. Moduły przekładasz swoje, tylko będziesz potrzebował jeża od kierunkowskazu, bo jest inny (brak obrysówki w EU, EU ma jeża na 6 pinów, USA na 8 pinów), kodujesz tylko wtedy lampę pod swoje auto i też działa. Choć tutaj są głosy, które twierdzą, że wtedy auto wygląda pokracznie z jedną lampą EU a drugą USA, czego ja osobiście nie potwierdzam, bo ostatnio miałem okazję stać moją USA przy EU i różnicy nie było. Nawet ten mały "klosz" od obrysówki nie rzuca sie w oczy i bez dokładnego przyjrzenia sie nie widać było różnicy między reflektorami. Bo poza obrysówką w lampie USA, reflektory są identyczne. 

Edytowane przez KucaQ