Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z tylnymi amortyzatorami, wymienione na Sachs, podczas jazdy po poprzecznych lekkich nierównościach słychać głuche stukanie. Czy to wina amorków? bo przed wymianą było cicho.

Opublikowano

Kurcze nigdy nie miałem zaufania do amorków Sachs. Ale skoro już założyłeś to czy mechanik przed montażem pompował je kilkuktotnie na sucho? Powinno się to zrobić żeby gaz z olejem sie wymieszal. Nie wiem czy w Twoim przypadku by to pomogło ale mój mechanik zawsze tak robi. Może sie ułoży z czasem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Amortyzator stuka jak jest pusty ale nigdy jak jest nowy.

Może cos innego w zawieszeniu się wysypało.

Kanał i sprawdzać .

Opublikowano (edytowane)

Nie zostały uszkodzone. Po prostu stwierdziłem, że tak powinno sie zrobić.

Czasami nowe w pudełku już stukają😉 Ja zawsze zakładałem Kayaba i nigdy nie było problemu. Tylne można w miare szybko odkręcić, przepompować i zobaczyć czy coś sie zmieniło. Jak nie to jest gwarancja przecież. Ale sprawdź jeszcze mocowania i odboje. 

Edytowane przez Pokakulka
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie tylny Bilstein b4 19-220093 zaczal stukac po 1,5 roku od wymiany. Wymontowalem go z auta i jechalem bez - cisza. Kupilem nowa poduszke amorka Lemforder, jest lepiej ale nie do konca stuki zniknely. Stara poduszka jest ok wg mnie i jak amortyzator byl wymontowanty to nic nie stukalo. Im zimniej na zewnatrz tym glosniej stuka wiec obstawiam ze to amortyzator. Zawieszenie msport. 

N57
Opublikowano

Wymontowałem, przepompowałem i nadal stuka lewy - taki dźwięk jakby był luźny układ wydechowy ale jest sztywny, może to poduszka?

Czy na SKP byłoby to słychać podczas badania?

Opublikowano

Podjedź na SKP i sprawdź. To kosztuje niewiele. Dobry diagnosta poszarpie, popatrzy, pomaca i może coś wyjdzie.