Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam E93 z silnikiem N43 320i 170km.

Jak wiadomo w benzynach nie ma typowego filtra paliwa - wymiennego. Jedyny jaki jest to ten w pompie paliwa.

Czy ktoś dokładał filtr paliwa na przewodach paliwowych, ewentualnie jakiś pomysł w którym miejscu taki założyć?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest filtr paliwa.. dość powielania tych bzdur. 

Zintegrowany w module pompy LPFP w baku, który pompuje paliwo z jednej strony na drugą. Warto wymienić powyżej 150k km przebiegu. Koszt zamiennika od VDO około 550 zł.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pa: nie polecam takich chałupniczych metod. Te układy wysokiego ciśnienia są wyjątkowo specjalnej troski, żeby robić tam jeszcze jakiś janusz-mod.

6CiWSrm.png

Opublikowano

Przecież napisałem, że taki filtr jest zintegrowany w pompie w baku więc nie powielam żadnych bzdur. 

Wymieniłem zresztą całą pompę i jeśli ta podpaska nazywana filtrem ma cokolwiek filtrować to uważam to za śmiechu warte. 

Po wyjęciu starej pompy i jej wypłukaniu w benzynie ekstrakcyjnej, z tego pseudo filtra wylał się czarny żurek. Z tego również powodu w dup@ dostają wtryskiwacze. 

Nie jestem laikiem w temacie i wiem, że układ zasilania paliwem jest bardzo wrażliwy, dlatego pytam czy ktoś testował takie rozwiązanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nikt nie testował raczej, kiedyś szukałem sporo w tym temacie i odpuściłem. Postawiłem na :

- Nie lac dodatkow

Wymienić ten moduł co 100k km

lac tylko na renomowanych stacjach, zawsze do pelna

Nie dopuszczać do rezerwy. A najlepiej trzymać minimum 1/3 baku, w zimę 1/2.

6CiWSrm.png

Opublikowano

Ma ktoś nr tego filtra albo link jak to wygląda? W aso są interwały wymiany tego czegoś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Aso podaje do końca życia 🤡🤡🤡

6CiWSrm.png