Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z dobraniem płynu chłodniczego do mojej Beci . Według informacji znalezionej w komputerze samochodu wynika że muszę użyć płynu lc18 mieszanego pół na pół z wodą destylowaną. Czy mógłbym prosić o wskazówki jaki to dokładnie płyn ? Szukałem na Google ale tyle ile zapytań tyle odpowiedzi … już się pogubiłem . Bardzo proszę o jakiś link / wskazówkę . Jaki to musi być dokładnie koncentrat ewentualnie jaki to gotowy płyn . Dziękuję 

ps: udało mi się wężykiem wyciągnąć trochę płynu ze środka zbiorniczka . Miał kolor niemal przeźroczysty może lekko żółty ale lekko . 

• Moderatorzy
Opublikowano

Płyn BMW LC-18, tak jak napisałeś.

Poniżej więcej info.

image.thumb.png.a5ecab6df9c9633447193d975bc459c2.png

spacer.png

• Moderatorzy
Opublikowano

Możesz stosować olej z normą ll-04, ll-12fe, ll-17fe, ll-19fe.

Co do producenta to co kto lubi aby wymieniać co te max.10-12tys (250h), zależy jak używasz auta.

Olej, np. Shell ECT C3/SP 0W-30 ale to też zależy jaki chcesz przeznaczyć budżet.

spacer.png

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Tak, ja bym lał 0w30 z odpowiednią aprobatą.

Jak chcesz sobie poczytać to sprawdź sobie co polecają na niemieckim albo rosyjskim oilclub, na polskim raczej się niczego ciekawego nie dowiesz 😄 

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png