Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam siadł mi rozrusznik dokładnie to kręci ale nie załancza tylko gwizd. Po godzinie walki z wyjęciem udało się. Delikatnie połamał sie taki plastik w którym są trzy zębatki ale to nie on jest przyczyna ,niewiem czy to bendiks czy elektromagnes w każdym bądz razie nie moge wyjąc całego wału na wierzch,przeszkadzają mi widełki chyba ??. Elektromagnes jest na trzech śrubach i za cholere nie moge ich odkręcić żeby potem przypuszczam je wyjąć :mad2: .Wiem że napewno ktoś to robił więc czekam na jakieś pomysły

Narazie E30 316 ,ale i tak wszystko wyprzedzam !!!

-------NEXT-------> E36 325

Opublikowano
To nie ma znaczenia jaki to model ten gwizd to właśnie może być bendix.Żeby to sprawdzić podłącz 12V do elektro magnesu [cienki przewód sterujący] i oczywiśćie masa jeśli wybije no to dobrze jeśli nie to wymień bendix
Opublikowano

Żeby wyciągnąć całą ośkę trzeba zdjąć osłonę pierścienia sprężystego na ośce ( w stronę zębatki ) następnie zdjąć pierścień i osłonę.

2. Śruby :

W ostateczności rozwierć bo być może elektromagnes nie wyrzuca, a te plastykową zębatkę wymień tania jest . :cool2:

Opublikowano
Odświerzam post bo dalej nie moge tego wyjąć ,wogóle da się bez odkręcenia elektromagnesu

Opublikowano
chodziło mi raczej jak wyjąć bendiks a te widełka widze że blokują ,wyskakują za takiego plastikowego kułeczka a dalej już są zablokowane o większy metalowy pierścień

Opublikowano

Coś po..... z postu wynika że masz taki rozrusznik http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AC11&mospid=47270&btnr=12_0826&hg=12&fg=25

żeby zdjąć bendiks to musisz zdjąć osłonę i pierścień nr 18 RS osłonę w kierunku do zębatki potem pierścień i bendiks z widełkami wylezie. Jak byś odkręcił elektromagnes było by o wiele łatwiej bo miałbyś wszystko na wierzchu a tak to wygląda jak robota ginekologa ale mocne nerwy i powinno się udać gorzej będzie włożyć bendiks z widełkami na elektromagnes bo będzie się obracał

Opublikowano
Niewiem czy mam ochote go znowu rozkręcać bo już mnie nerw szarpie :mad2: choć mam go w domu ,bo śruby od elektromagnesu sie zapiekły i nie moge za nic ich odkręcić .Jutro podjade do elektromechanika niech on sie martwi .Niewiesz przypadkiem ile powinien wziaść za taką operacje bez częsći oczywiście.

Opublikowano
Podłączyłem rozrusznik pod przewody niewkręcając go do silnika , kumpel wsiadł za fajere i kręcił patrze co się dzieje .Rozrusznik kręci a zębatka wyskakuje do przodu ale tylko trochę i zatrzymuje się na takiej tulejce przed nią tak ma być nie :?: potem wkręcam i to samo słychać tylko gwizd :mad2: czyżby koło zamachowe

Opublikowano

Jeśli będzie normalny elektromechanik to maks. 1 rbh=20 zł. Rozrusznik ma przecież na stole, więcej bym mu nie dał.

Koło zamachowe zostaw to może być wina tej plastykowej zębatki o której pisałeś że ci pękła na początku tematu

Opublikowano
ok jutro się okaze ,myślisz że łatwą ją dostać bo pisałeś wcześniej że grosze kosztuje

Opublikowano
Widziałem w sklepach z częściami różne typy i rodzaje tych zębatek, na pewno coś dopasujesz, dobrze będzie jak zabierzesz ze sobą starą na wzór. Koszt to ok 30 zeta
Opublikowano
Bunia znowu zdrowa, byłem dziś u elektromechanika ,całą operacje wykonal w 15 minut ,rozłorzył rozrusznik na czynniki pierwsze wymienił plastik przesmarował zrobił ogólny przegląd i git :D kosztowało mnie to 50 ziko bo dyche wytargowałem .Odrazu runda po mieście już nie musze bujać dziadka seicentem ehheehe :D :D :D :D :D :D