Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kkx, lukaszewski,

które z moich porad są żenujące? 

Przyznaję, że sugerując się błędami sond lambda i katalizatorów, zapomniałem, że autor ma problem z odpalaniem.

Poza tym wiem z autopsji, że ludzie często piszą enigmatycznie albo z braku wiedzy pomijają istotne objawy, i trzeba zadać kilka dodatkowych pytań, z których można wyciągnąć jakieś wnioski. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kazda odpowiedz byla bledna niestety. Na krotko, n46 ma w "pompie" sondy, katy, grzalki, adaptacje, jakies jazdy 300km, czyszczenie sterownika, autoadaptacje itp, pozniej: rozrzad/vanosy/kompresja, no jak? Skoro auto chodzi. Rozumiesz teraz? Zasada jest jedna: nie znasz sie na danym silniku, nie wypowiadaj sie bo robisz zamieszanie.

Opublikowano (edytowane)

Kkx, celowo zadałem pytanie, które z moich porad były żenujące. 

Zapomniałeś, że przyznałem się do błędu. To po 1.

Po 2. W przypadku przestawionych vanosów - również będą problemy z uruchomieniem. ECU powinien zarejestrować błąd, ale jak to w życiu bywa - sytuacje potrafią zaskakiwać. Dodatkowo może dojść rozciągnięty łańcuch napędu rozrządu lub uszkodzony ślizg, dlatego pytałem czy wydaje z siebie dźwięki przy odpaleniu. 

Po 3. Przy LPG i problemie z nieszczelnym wtryskiwaczem gazowym - układ dolotowy jest wypełniony gazem i objawy będą identyczne. Gdyby został zamontowany układ pomiaru podciśnienia i regulacji reduktora, co w przypadku tego silnika jest zbędne, ale instalatorzy z niewiedzy czasem go wykonują - przez nieszczelność w membranie reduktora, również dojdzie do wypełnienia układu dolotowego gazem. 

Po. 4. Przy niskim ciśnieniu sprężania objawy będą identyczne.

Po 5. Ten silnik nie ma w "pompie" autoadaptacji. Niestety w jego przypadku, przy mocno rozjechanej - trzeba zrobić co najmniej 300 km żeby korekty wróciły na swoje miejsce. Coś o tym wiem - przerabiałem to na "sobie" przez pewien problem z instalacją LPG. 

Jasne - napiszesz, że po odpaleniu jeździ normalnie. Znam wiele przypadków, kiedy ktoś tak mówił/pisał, a w rzeczywistości było zupełnie inaczej. Moje pierwsze auto też kupiłem z niewiedzy w stanie bliskim złomowania, ale dla mnie był jak z salonu. 

Mlody, zrób tak jak napisałem. 

Edytowane przez bracholo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No niestety. Dalej pusto. Nic do n46 nie pasuje z tego co opisales i z tego jakie autor ma objawy. Zrobilem ich za wiele lata temu. Nie ciagnij juz tego. 

Opublikowano
W dniu 26.02.2025 o 19:36, kkx5 napisał(a):

No niestety. Dalej pusto. Nic do n46 nie pasuje z tego co opisales i z tego jakie autor ma objawy. Zrobilem ich za wiele lata temu. Nie ciagnij juz tego. 

Ta moja przypadłość to dziwne zjawisko 😅