Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, forum przeglądam od kilku miesięcy, ale dzisiaj  pierwszy post!

Jakiś czas temu kupiłem G20 318i, rocznik 2021. Przed zakupem korzystałem z usług "historia serwisowa po VIN" na allegro. Było widać, że auto przechodziło mniej więcej regularne serwisy, filtry, oleje, klocki, itd.

Jednak z jakiegoś powodu w iDrive historia serwisowa jest pusta. Gdzieś czytałem, że czasami tak się dzieje, jak nie są zaznaczone odpowiednie zgody, ale...

Z racji tego, że wyskoczyła mi wymiana płynu hamulcowego, umówiłem wizytę w Inchcape, zadzwoniłem i spytałem czy przy okazji nie wgrali by mi całej dostępnej historii do iDrive. Niestety konsultant powiedział mi, że auto nie było serwisowane w Inchcape i oni nie są w stanie mi pomóc. I że jeżeli auto miało serwisy w ASO, to historia powinna być.

Jak to działa w takim? Skoro "historia po vin" była dostępna, to czemu Inchcape jej nie widzi i nie może wgrać?

Z ciekawostek dodam, że auto ma ciągle działający service inclusive na 5 lat/100kkm, więc nie wydaje mi się, żeby ktoś nie robił serwisów skoro zapłacił za nie z góry.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może masz jakąś rzeźbę i auto jest 'offline' i nie aktualizuje usług - bo np. ktoś dziadowsko dołożył Carplay czy coś innego jak np. wymiana jednostki.

Ciężko mówić o innych może, bo przy robieniu wpisu jest dziuczek i powinno to sie synchronizowac z autem. Nie ma tutaj cudów raczej i zbyt wielu mozliwości.

Czy nowe wpisy - np. ten ostatni, serwisu ktorego Ty zleciles - pojawil sie w idrive ?

Opublikowano

Cześć @rzaba, miałem podobną sytuację. Zakupiłem auto z historią serwisową w BMW, ale bez widocznych wpisów na poziome iDrive. Historia została bez problemu (za dramo) dodana podczas jednej z wizyt w ASO w ramach wymiany płynu hamulcowego z pakietu serwisowego. Dodam tylko, że poprzedni właściciel serwisował auto w innym ASO, w innym mieście.

Uważam, że jeśli są wpisy w systemie BMW to ASO nie powinno mieć problemu z uzupełnieniem/dodaniem historii do auta (tak było w przypadku mojego samochodu). Sugeruję popytać w innych ASO.

Opublikowano (edytowane)

Sytuacja jest chyba jeszcze bardziej skomplikowana...

Bo źle odczytywałem ten wydruk historii. To co widzę to są odczyty kluczyka i przejścia z koloru żółtego/czerwonego na zielone dla oleju, filtrów, klocków, itd (tak jak na przykładowym załączonym obrazku). To nie są przeglądy, bo te są opisane w tych raportach jako "przegląd" i są widoczne w historii w iDrive.

Wszystkie odczyty z kluczyka w raporcie z allegro są z Inchcape, ale doradca z Inchcape powiedział, że on widzi tylko pierwsze dwa, a raporcie z allegro było ich z 5-6 :).

Kompletnie nie mam pojęcia jak to możliwe, bo ktoś kto robi te raporty ma dostęp do tej samej, jedynej bazy BMW.

Przegląd który dzisiaj robiłem w Inchcape pojawił się w historii w iDrive.

Doradca mówi, że nie wie jak do tego mogło dojść i też był zaskoczony, że ktoś kupił service inclusive i są tylko te odczyty kluczyków a brak przeglądów. Po co ktoś miałby robić wałki i tylko kasować serwisy, jak pełną usługę wraz materiałami miał za darmo w ASO w swoim mieście? Dodatkowo po zakupie sam wymieniałem filtr kabinowy i powietrza i oba były tylko lekko zabrudzone (na oko rok/10k km, co pokrywa się z odczytami z kluczyka) i oba oryginalne BMW. Jestem na 99% pewien, że te serwisy były robione.

Jedyne co mi polecił doradca, to żeby gadać z poprzednim właścicielem i pytać się jak/gdzie serwisował... ale ja nie miałem z nim nigdy kontaktu, bo auto było wzięte od pośrednika.

bmw_service_history.png

Edytowane przez rzaba