Skocz do zawartości

[e30 touring] wymiana węża spryskiwacza tylnej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
problem mam taki, ze pekl wezyk od spryskiwacza na zalamaniu zawiasu klapy. czy ma ktos schemat instalacji spryskiwacza i ew czy moze ktos mi powiedziec jak zdjac podsufitke zeby dostac sie do laczenia wezy?
Opublikowano

walczylem z tym problemem zaraz po zakupie auta, narazie dalem spokoj z braku czasu. nascie razy rozbieralem caly uklad spryskiwacza, przy okazji ulamalem plastikowy krociec od dyszy spryskiwacza :)

po kolei:

1. zdejmujesz oslone wewnetrznej strony klapy bagaznika. sciagasz ja na sile bo zaczepiona jest na kilka kolkow plastikowych. przy odrobinie szczescia nie urwiesz polowy z nich ;)

2. zdejmujesz lewa oslone klapy - wzdluz szyby - dwa plastikowe kolki, dalej plastikowa oslone wzdluz zawiasow, tez na wciskane zatrzaski

3. rozbierasz dwuczesciowa oslone/prowadnice lewego zawiasu

4. sciagasz oslone tylnego lewego slupka - dwa lub trzy zaczepy

5. odchylasz lekko czesc podsufitki na zawiasem - tez zatrzask plasticzany

6. zdejmujesz wykladziny bagaznika aby dostac sie do zbiornika na plyn z pompka, wykrecasz i wyjmujesz ten zbiorniczek, trzyma na dwie nakretki (chyba szostki)

7. kupujesz wezyk o odpowiednim fi (nie pamietam jakim) tak ze trzy metry i wciagasz na miejsce starej

pamietaj wezyk ma byc w jednym kawalku, bez laczen.

na koniec pociesze cie - kilkanascie razy to rozbieralem i poprawialem a i tak po kilku ruchach klapa wezyk sie zalamuje i plyn nie leci :duh: :duh: :duh:

powodzenia

Opublikowano
ja raczej myslalem o dostaniu sie do najblizszego laczenia przy dziurze i dolozenia wezyka + zlaczenie reszty łączką miedziana. mysle ze to powinno wystarczyć tylk zastanawiam sie czy nie dac dluzszego wezyka zeby sie nie naciągał tak przy otwieraniu klapy