Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, na niskich obrotach w moim aucie występuje taki dziwny dzwiek :

Spotkał się ktoś z czymś podobnym, albo ma ktoś pomysł co to może być? 

Dodatkowo mam pytanie czy ktoś wie czy w okolicach trójmiasta jest ktoś kto zna się na diagnozowaniu problemów z N53? Byłem już u kilku mechaników w Gdańsku i po krótkiej rozmowie stwierdziłem że w ogóle nie mają pojęcia o tych silnikach. Nawet nie wiedzieli o trybach pracy, homogenicznym i uwarstwionym... 

A mimo to kasują ogromną kase za najmniejsze rzeczy 

Edit: brak błędów z silnika, występuje to tylko na postoju I przy ruszaniu, jak jest powyżej 1,5k obrotów już to nie występuje

Edit 2: Pytanie do posiadaczy silników N53

Auto powinno pracować w trybie uwarstwionym przez prawie cały czas?

U mnie wygląda to tak że tryb uwarstwiony działa dobrze przy prędkościach do 100km/h 

Przy 120 km/h silnik pracuje głównie w trybie 3 czyli homogenicznym/uwarstwiony, a przy 140km/h tylko w homogenicznym, chyba że jade z górki to włączy sie na chwilę uwarstwiony

Przez takie zachowanie auto na autostradzie pali wg mnie zbyt dużo, bo około 10l a nawet 11.

Czy to normalne zachowanie, czy tryb uwarstwiony powinien działać przez większość czasu nawet przy większych prędkościach? 

Edytowane przez makross
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co do dźwięków - nie pomogę - potrzebny dobry mechanik.

W temacie trybów pracy:

uwarstwiony ( uboga mieszanka) - oszczędny, silnik niewiele lub średnio obciążony, spokojna jazda. 

homogeniczny („normalna” mieszanka jak we wtrysku pośrednim) - duże obciążenie silnika, jazda sportową.

Jak sprawdzasz w którym trybie aktualnie pracuje silnik? INPA?

w INPA tryb 3 to właśnie uwarstwiony, 2 to mieszany, 1 to homogeniczny.

silnik co kilkadziesiąt sekund na chwilę „ wychodzi” z trybu uwarstwionego. Częstotliwość tego procesu zależy od stanu katalizatora Nox.