Skocz do zawartości

tynle zawieszenie - poduszki belki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wlasnie przymierzałem sie do wymiany tulei plywającej (w tylnym dotnym wahaczu) ale okazalo sie, ze nie dysponuje zadnym sensownym kluczem 24. A te co byly się skonczyły :)

Ale przy okazji obejrzalem dokladnie cale zawieszenie tylne i wydaje mi sie, ze poduszki belki zawieszenia (nr 2) te zamontowane z przodu belki sa jakby zdziadziałe. Tzn guma, na tyle na ile dalo mi sie tam zajrzec jest sparciała. Poza tym jak przepychałem auto, ktore bylo na PARK to oczywiscie calosc sie naprezala ale z lewej tylnej poduszki bylo slychac/dalo sie wyczuć stukanie.

Krotko mowiac - czy wymiana tych poduszek jest mozliwa we wlasnym zakresie? np podpiera sie jakos belke i po jednej sie odkreca i wymienia czy tez trzebazwalic całą belkę na dół i wymieniac te poduchy na stole?

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Wymieniałem je ostatnio w kombi bez wyjęcia belki nie mogliśmy ich wyciągnąć i mam bo tego specjalny sciągacz ale po wyjęciu belki poszło już bezproblemowo :mrgreen:
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

no to mnie pocieszyłeś...

sciaganie belki to chyba jakas koszmarna ilosc roboty? Odpięcie wszystkich wahadeł, rozpięcie napędu, wydech, stabilizator i łączniki, czujniki wychylenia wahaczy, amorki, sprezyny?

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Tak dużo znów nie ma ale jak wymieniasz to zmień odrazu 4 te tuleje koszt jednej płaciłem z LEMFORDERA ok 170zł i mam nadzieje że będziesz to robił na podnośniku kolumnowym a nie z kanału :D
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
Mojemu koledze w tdsie tylko że to kombi i są troche inne tak sie zapiekły że nie było możliwości bez wyciągania belki :(
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
Witam!

Typson mi wymieniał mechanik w 528 i zajeło mu to 1 godzinkę.A z tego wynika ,że nie trzeba zwalać całej belki.

Pozdro!

oo, ta godzina rokuje, ze koszty robocizny beda mało zboczone :)

pozdrawiam

t.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzina, jeżeli stare tuleje wyjdą... Jeżeli jest problem - belka w dół, a wtedy tak, jak piszesz... napęd, zawieszenie, wydech...
Kai