Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kupiłem auto na oponach zimowych, kupiłem felgi oraz opony (letnie)i od tamtej pory pojawił się problem, po wymianie na nowe koła zrobiłem geometrię, i auto zaczęło ściągać w lewą stronę (felgi proste i koła wyważone) pojechałem poraz drugi na geometrię(do innego warsztatu) i wyszło, że kąt pochylenia z prawej strony wynosi -2.33 a z lewej -0.51 powiedział, że tego nie da rady zrobić. Poczytałem trochę i wychodzi na to, że nie da się ustawić kąta pochylenia koła. 

A więc od czego zacząć aby zlikwidować problem? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Probowales zamieniac kola miejscami? 90% przypadkow sciagania, nie ma zadnego zwiazku z geometria lub zbieznoscia, tylko z powodu zwiekszonego oporu toczenia czyli z winy opony (w ektremalnych przypadkach lozyska, lub zaciskow hamulcowych itd.). Nie wiem czy roznica w kacie pochylenia wynoszaca 2 stopnie moze az tak zmienic opory toczenia. Zeby naprawic kat pochylenia musialbyc wymienic zwrotnice. Uzywana nie powinna duzo kosztowac. Pewnie wiecej zaplacisz za robocizne. Mozesz jeszcze sprobowac obnizyc mocno cisnienie w oponach i sie przejechac.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

kąt pochylenia wynikał z krzywego amortyzatora, problem zniknął po wymianie. Oczywiście geometria jeszcze raz zrobiona. Dzięki za odpowiedź.