Skocz do zawartości

330i/430i chiptuning

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, podnosił ktoś moc w 30i?
Jaki wynik, na jakim paliwie, jak wzrosło spalanie?
Czy po mapie na 98 można lać 95 i obniża moc, czy ryzykujemy uszkodzenie?

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nikt nic??

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam 530i, ale to ten sam silnik. Pół roku temu wykonałem podniesienie mocy, daje ok. +33 PS, ale aż +100-110 Nm i to to robi właśnie największą różnicę, ludzie za bardzo się podniecają czy wyjdzie 270, 282, 293 czy 300. O ile nie latasz na wyścigi to właśnie to moment i jego przebieg robi robotę. Wszystko na benzynie 95, ale na 98 wyjdzie z 5 koni więcej. Różnica w osiągach bardzo wyraźna. Przy normalnej jeździe różnic w spalaniu nie odnotowałem, jest to samo. Zrobiłem też miesiąc temu program skrzyni, jeszcze bardziej podnosi wrażenia z jazdy, również nie wpływa na osiągi jeśli jeździsz podobnie.

Silniki B48 30i bardzo dobrze znoszą tuning, o ile nie przegniesz, nadając mu bardzo dużo momentu, co winduje EGT i potem trzeba grubo podlewać paliwem aby te temperatury obniżyć. Natomiast bardzo ostrożnie z tuningiem silników 20i (a przynajmniej przed lipcem 2020 jakoś), gdyż one mają inne tłoki i znam osobiście dwa przypadki padniętych silników 20i po tuningu. Nie że nie można ich zrobić, ale trzeba naprawdę wiedzieć co się robi. Przy 30i jest niższy stopień sprężania i przez to silnik jest przystosowany do wyższego ciśnienia doładowania.

icon3.png G30 530i xDrive

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Do skrzyni wgrałeś XHP ?

Opublikowano

Nie xHP, ale inny soft wgrywany przez AutoTuner.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ponoć XHP lepsze od tego co wgrywa tuner ale i też droższe.

Każdy wybiera to co uważa za słuszne.

Opublikowano

Bardzo możliwe. Z samego programu jestem dość zadowolony, cena też niższa, ale na drugi raz wolałbym droższą i lepszej jakości usługę np. xHP.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokładnie XHP zajmują się specjalisci wysokiej klasy nie taki tuner z hamownią drogową.