Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, proszę o wasze opinie w sprawie tzw. docierania nowego samochodu, kiedy wymienić olej jak jeździć? X1 23i benzyna.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie. Na początku ja wymieniłem olej po 1500 km oraz po 2500 km, jazda na spokojnie, aby się silnik ułożył.

• Dziękuję 1
Benzyna zamiast krwi...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 21.03.2024 o 21:36, bart 328 napisał(a):

Dokładnie. Na początku ja wymieniłem olej po 1500 km oraz po 2500 km, jazda na spokojnie, aby się silnik ułożył.

Do ilu kręciłeś silnik ? 

Czy skrzynię też trzeba prowokować do częstszej zmiany biegów, tak jak zalecają z manualną w pierwszych kilometrach ? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 9.06.2024 o 20:29, Franek Dolas napisał(a):

Do ilu kręciłeś silnik ? 

Czy skrzynię też trzeba prowokować do częstszej zmiany biegów, tak jak zalecają z manualną w pierwszych kilometrach ? 

Do około2000- 2500 obrotów.

Do skrzyni się nie wypowiem. Normalnie jeździłem bez "wciskania pedału gazu do oporu".

Przycisk start stop od razu po kupnie  wyłączony.

Olej w skrzyni biegów zmieniony po około 50 tyś.km.

Może przesadzam, bo taka jazda w czasie docierania  była męcząca, ale ponad przeciętnie dbam o wszystkie swoje auta, tak zresztą,  jak i służbowe.

W swoich prywatnych autach (swoje BMW, żony VW i Mini) olej plus wszystkie filtry wymieniam raz do roku, lub maksymalnie co 10 tyś km. W służbowym (Skoda), maksymalnie, co 15 tyś.

• Lubię to 1
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.06.2024 o 19:35, bart 328 napisał(a):

Do około2000- 2500 obrotów.

Do skrzyni się nie wypowiem. Normalnie jeździłem bez "wciskania pedału gazu do oporu".

Przycisk start stop od razu po kupnie  wyłączony.

Olej w skrzyni biegów zmieniony po około 50 tyś.km.

Może przesadzam, bo taka jazda w czasie docierania  była męcząca, ale ponad przeciętnie dbam o wszystkie swoje auta, tak zresztą,  jak i służbowe.

W swoich prywatnych autach (swoje BMW, żony VW i Mini) olej plus wszystkie filtry wymieniam raz do roku, lub maksymalnie co 10 tyś km. W służbowym (Skoda), maksymalnie, co 15 tyś.

1. Odnośnie skrzyni to chodziło mi o to że w manualu zalecają w pierwszych 300 km jeździć tak, żeby żeby nie puścić się w długą trasę i jechać na 5 tce czy 6 stce. Wychodzi na to że najlepszym układem jest jazda o mieście, gdzie skrzynka ,,miesza przełożeniami,, 🙂

2. Napisz jak wyłączyłeś START-STOP bo ponoć nie da się tego legalnie zrobić. Czytam w tej chwili instrukcję i widzę że szansą jest wyłączenie klimatronika oprócz przełaczenia w tryb SPORT zaraz po uruchomieniu.

,,Kabina pojazdu nie została jeszcze nagrzana ani ochłodzona zgodnie z oczekiwaniami, wówczas START STOP nie zadziała,,

,,Na wzniesieniu,,

itp.

3. Również dbam tak ja Ty. ROK/10 tysi

Edytowane przez Franek Dolas
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 16.06.2024 o 14:58, Franek Dolas napisał(a):

2. Napisz jak wyłączyłeś START-STOP bo ponoć nie da się tego legalnie zrobić. Czytam w tej chwili instrukcję i widzę że szansą jest wyłączenie klimatronika oprócz przełaczenia w tryb SPORT zaraz po uruchomieniu.

,,Kabina pojazdu nie została jeszcze nagrzana ani ochłodzona zgodnie z oczekiwaniami, wówczas START STOP nie zadziała,,

,,Na wzniesieniu,,

itp.

Mój mechanik przez zewnętrzny program zakodował w aucie parę rzeczy np. temperaturę opon, logo powitalne ///M, czy właśnie system start stop.

Dowiedz się w firmach, które takie rzeczy robią, co mogą zaoferować do twojego auta.

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Godzinę temu, kosa4444 napisał(a):

Cześć, na gwarancji tez można takie rzeczy robić?

ISTA BMW od około 2022 roku oznacza każde kodowanie jako tuning auta i anuluje gwarancję.

Więcej info tutaj: 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.06.2024 o 12:09, TheApocalypse napisał(a):

ISTA BMW od około 2022 roku oznacza każde kodowanie jako tuning auta i anuluje gwarancję.

Więcej info tutaj: 

Dzięki za to ważne info. 

Edytowane przez Franek Dolas