Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie czy ktoś mógłby zmierzyć napięcie akumulatora w G30 z przodu pod maską? Bo mi pokazuje nawet po ładowaniu ok 12.38 V a to jest bardzo mało. W drugim aucie podobnie. A jak jest u Was?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To bez sensu.

Napięcie jest zależne od stopnia rozładowania akumulatora i nie tylko.

Jest 'komputer', który mówi jak ładować akumulator i jakie napięcie utrzymywać/generować.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Jest 'komputer', który mówi jak ładować akumulator i jakie napięcie utrzymywać/generować.

ale koledze chodziło chyba o napięcie przy wyłączonym silniku? Wtedy nie ma ładowania. Za to jest istotne - jak długo po wyłączeniu zapłonu mierzymy, bo stopniowo z upływem czasu wyłącza się coraz więcej odbiorników prądu.

Może zejdę dziś i zmierzę, jakie jest u mnie napięcie po 2 dniach postoju. (tylko podobno  ja mam w M5 trochę "inny" akumulator)

Edytowane przez Dasonen
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nie naładujesz akumulatora do pełna bo system inteligentnego zarządzania energią nie pozwoli na to. Akumulator będzie ładowany i utrzymywany w 80 %, pozostałe 20% jest zarezerwowane na odzysk energii z hamowania silnikiem.

Edytowane przez guzior2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 13.03.2024 o 21:43, kapibara22 napisał(a):

Bo mi pokazuje nawet po ładowaniu ok 12.38 V a to jest bardzo mało.

12.38V po ładowaniu jest ok. jesli mowimy o zgaszonym silniku.

Opublikowano

Pytasz o napięcie akumulatora od ogrzewania postojowego? Czy o napięcie na zaciskach od ładowania głównego akumulatora? W wersji z ogrzewaniem postojowym są dwa akumulatory.

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o napięcie głównego akumulatora tego w bagazniku 95 Ah AGM. Ale mozna zmierzyć pod maską. Czy ktos moze zmierzyc przy zgaszonym silniku? 

Pytam bo w normalnym aucie jest napiecie akumulatora ok 12.7-12.8V a tu jest dziwnie niskie.

IMG_20240320_214507.jpg

Edytowane przez kapibara22
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ja w necie i w opisach znalazlem tabele (zalacznik) , gdzie sa jednak inne wskazania i jej sie trzymam. 

Pytanie, ktora jest prawdziwa, ale czy to mozliwe zeby przy napieciu 12,25 bylo 80% naladowania (tabela z wczesnejszego posta).

Dodatkowo po pelnym naladowaniu mojego aku , napiecie ma ok 12,6-12,7 z hakiem (pisze o mierniku na uspionym aucie)

212a750ecaad1e97e82d437f76aa6068.jpg

Edytowane przez Lendio