Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Planuję zakup BMW 3 G20 - używka 3-4 letnia poleasingowa.

Znajduję interesujące oferty jednak bez topowego nagłośnienia, które chciałbym mieć. 

Nie chcąc robić blocker'a z elementu, który nie jest krytyczny, zapytam:

Czy to duży problem wymienić zestaw 6 głośników na topowe nagłośnienie BMW z subwooferem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
9 godzin temu, shadow_82 napisał(a):

Hej!

Planuję zakup BMW 3 G20 - używka 3-4 letnia poleasingowa.

Znajduję interesujące oferty jednak bez topowego nagłośnienia, które chciałbym mieć. 

Nie chcąc robić blocker'a z elementu, który nie jest krytyczny, zapytam:

Czy to duży problem wymienić zestaw 6 głośników na topowe nagłośnienie BMW z subwooferem?

Nie.

Zmieniasz RAM i Booster - warto od razu iść w Bowersa, którego w serii 3 nie było.

No i głośniki + kabelki.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
22 godziny temu, shadow_82 napisał(a):

Aha - czyli jest to rabialne bez konieczności obchodzenia jakichś zabezpieczeń?

Z grubsza tak,

Tzn jeśli masz RAM z ASD - to na ASD jest osobna licencja, ale do zrobienia jesli auto fabrycznie mialo

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Moim zdaniem nie ma sensu iść w rozwiązania fabryczne, miałem HiFi i męczyło to uszy strasznie. HK gra lepiej, ale też nie jest to jakiś wybitny sprzęt. B&W podobno daje radę, ale nie słyszałem go nigdy na żywo. U siebie zmieniłem wszystkie głośniki, średnio i wysokotonowe głośniki na Eton, subwoofery na Focal, wytłumiłem drzwi i zainstalowałem wzmacniacz z korektorem DSP (Match-up 8). Po strojeniu gra bardzo dobrze, nieporównywalnie lepiej od HiFi, sporo lepiej od HK. Koszt około 8,5k zł.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, 

Założyłem konto na forum specjalnie, żeby zadać to pytanie. 

Mam problem jak kolega zakładający wątek, kupiłem G20 z 6 głośnikami, gra to bardzo mizernie. Poprosiłem jakąś polecaną na grupach facebookowych firmę o wycenę upgrade, dostałem propozycje jak niżej:

940W RMS - 15986ZŁ

710W RMS - 12186ZŁ

440W RMS - 7800ZŁ

Dodatkowo wygłuszenie jednej pary drzwi 1050zł, klapy bagażnika 1450zł oraz we własnym zakresie zakup ramek na głośniki wysokotonowe w słupkach.

@brt0z czy mógłbyś podać modele głośników Eton oraz subwooferów Focal? Chciałbym polepszyć dźwięk ale nie stać mnie, żeby wydać w tym celu ponad 10k. Koszt 8,5k + zakupienie ramek jest dla mnie akceptowalne.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Gdzie się kręcisz ? Jeżeli okolice Gdańska to może zaprezentować audio Harman Kardon w połączeniu z Audio System

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.04.2024 o 10:17, HBR9839 napisał(a):

@brt0z czy mógłbyś podać modele głośników Eton oraz subwooferów Focal? Chciałbym polepszyć dźwięk ale nie stać mnie, żeby wydać w tym celu ponad 10k. Koszt 8,5k + zakupienie ramek jest dla mnie akceptowalne.

Sorki za tak późną odpowiedź, mam nadzieję, że jeszcze się przyda.

Match UP 8DSP + wiązka do G20
W drzwiach przód + tył: Eton B 100 W (tył te same średniktonowce, bez tweeterów).
Głośnik centralny - Eton B100 XCN, ale ma odłączony współosiowy głośnik wysokotony, zamiast tego współpracuje z większym 25mm tweeterem Eton B25CXC(jeden z tych nie użytych z tylnych drwi).
Drzwi zostały wygłuszone w newralgicznych miejscach matą STP Gold.
Woofery pod fotelami to Focal iSUB BMW 2 Ohm.
Do tego strojenie w Audio Manufaktura w Redzie.
  • Dziękuję 1