Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Pe.te napisał(a):

Swoją drogą w iX3 te drgania pojawiają Ci się zarówno na letnich jak i na zimowych oponach? Bo może akurat jeśli chodzi o drgania - to nie jest to jednak kwestia silnika…?

Letnie i zimowe, z kołami jeździłem na test drogowy i to raczej nie koła. Drgania wczuwalne są podczas jednostajnej jazdy i gdy odpuszczam gaz ale bez rekuperacji, w czasie mocnego przyśpieszania i hamowania ich nie czuję. Te drgania nie są mocno wyczuwalne ale są, czasami jak ich nie ma to autko płynie.

Już zaczynam się zastanawiać czy nie mam jakiejś nadwrażliwości na drgania 🙂

Opublikowano

Silnik będą wymieniać, ten zepsuty bez rozbierania i weryfikacji mają odesłać. Nowy ma być dostępny za 3 do 5 dni, auta zastępczego jeszcze nie dostałem, podobno przysługuje gdy auto jest na gwarancji producenta, ja korzystam już z pakietu dokupionej gwarancji.

I na koniec wisienka: BMW nie jest zainteresowane odkupem iX3!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Z ta wisienką to jest tak, że… większość dealerów, niezależnie od marki, nie chce odkupować elektryków (a przynajmniej nie w cenach oczekiwanych przez zbywającego).

A powód jest prosty - bardzo szybki postęp technologiczny w elektrykach… auto które 2 lata temu było nowoczesne, obecnie jest przeciętne, a za 2 kolejne lata będzie przestarzałe… Wystarczy choćby porównać zasięgi iX3 G08 z nowym iX3 NA5…

Pewnym rozwiązaniem jest Comfort Lease, choć podejrzewam że po obecnym zwiększonym hejcie na elektryki (+ wycofanie się z deadline 2035) ich wartość rezydualna będzie spadać jeszcze szybciej… więc i rata Comfort Lease będzie wyższa niż dawniej… no, ale przynajmniej nie ma problemu co zrobić z autem po zakończeniu finansowania.

Edytowane przez Pe.te
Opublikowano
W dniu 13.03.2025 o 09:07, Pe.te napisał(a):

Z ta wisienką to jest tak, że… większość dealerów, niezależnie od marki, nie chce odkupować elektryków (a przynajmniej nie w cenach oczekiwanych przez zbywającego).

A powód jest prosty - bardzo szybki postęp technologiczny w elektrykach… auto które 2 lata temu było nowoczesne, obecnie jest przeciętne, a za 2 kolejne lata będzie przestarzałe… Wystarczy choćby porównać zasięgi iX3 G08 z nowym iX3 NA5…

Pewnym rozwiązaniem jest Comfort Lease, choć podejrzewam że po obecnym zwiększonym hejcie na elektryki (+ wycofanie się z deadline 2035) ich wartość rezydualna będzie spadać jeszcze szybciej… więc i rata Comfort Lease będzie wyższa niż dawniej… no, ale przynajmniej nie ma problemu co zrobić z autem po zakończeniu finansowania.

Ze spadkiem wartości się liczyłem, miałem plan jeździć z 5 lat, ale to co się dzieje z tym autem to jakiś dramat.

Nie wiem co robić. Łudzę się że usuną problem i będę mógł dalej cieszyć się autem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Masz przedłużoną gwarancję, więc nie ma co odpuszczać. W tej sytuacji ja bym chyba pomyślał nad zmianą serwisu.

Edytowane przez Pe.te