Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawia mnie nastepujaca kwestia dotyczaca Oil Service (ktora sie jeszcze nie pali).

1. Dlaczego na desce rozdzielczej czas do nastepnej wymiany oleju podawany jest nie w km (1870 l)? jaki moze byc czas lub przebieg do nastepnej wymiany i zaswiecenia sie kontrolki Oil Service?

Ostatni raz olej zmienialem nie caly rok temu, przejechalem 20 000 km i pokazuke mi 1870 l, co to oznacza?. Jaka ilosc kilometrow mozna przejechac bez wymiany oleju (BMW 530d, 2002 r, Common Rail, olej Mobil Super Synt 5W40. Wiem ze te silniki posiadaja wydluzony okres miedzy wymianami, wiec jaki maksymalny moze byc to przebieg?

Opublikowano

Silniki owszem, ale olej musi byc zgodny z wymaganiami LongLife chyba 02.

I wtedy okres między wym. oleju ok. 30 tys

Jezeli olej nie spełnia specyfikacji to wymiana normalnie 10 tys.

Co do specyfikacji to mam nadzieje że ktoś dokłaniej napisze

Opublikowano

Ja swoją 530d '02r zalewam olejem BMW 5W30 LongLife 04 i jest to odpowiednik Castrola SLX LongLife 04.

Jeżeli chodzi o przebieg pomiędzy oilservice to wychodzi mi ok.20tyś.km ale zaznaczam, że jeżdzę dużo po mieście i dosyć dynamicznie a więc i częściej tankuję.

Wiem,że poprzedni właściciel jeżdził głównie w dalekie trasy i jemu oilservice wypadał co 30tyś.km.