Skocz do zawartości

[E87 116i N45] Szarpanie, błędy przepustnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu:
Silnik N45B16A, auto po odpaleniu po całej nocy przy dodaniu gazu szarpie, dławi się, potem podczas jazdy przy dodawaniu gazu i odpuszczaniu czuć szarpnięcie. Co jeszcze istotne silnik na wolnych obrotach dziwnie pracuje, jakby nie pracował równo, wskazówka obrotomierza delikatnie drży (jak się bardzo uważnie jej przyjrzy), komputer nie wypluwa żadnych błędów. 

W ostatnim czasie wymienione na nowe:

-świece i cewki

-rozrząd robiony 40k km temu,

oba koła Vanosa wymienione na HEPU pół roku temu

-nowa przepływka

-oryginalna sonda przed katem

Auto na co dzień nie wyświetla błędów, jedzie i przyspiesza jednak ostatnio u mechanika w czasie pracy na wolnych obrotach i podpięciu pod kompa wypluła takie błędy dotyczące przepustnicy: 2CFA, 2CF8, 2CF9. Czytałem tutaj na forum, że to problem z wiązką/kostką przepustnicy i wolę się upewnić zanim wyłożę 2,5 koła na nową z ASO. Auto od nowości w jednych rękach, 220k nalotu i przepustnica nie była ruszana poza czyszczeniem jakieś 2-3 miesiące temu. Dolot sprawdzony, jest szczelny.

Czy ktoś miał podobną sytuacje i mógłby mi pomóc? 

Opublikowano

Hej, w mojej BM-ce walnoł jeden wtrysk i też miałem podobne objawy, szarpanie itd.

• 1 rok później...
Opublikowano

Też mam to samo przy przyspieszaniu jest szarpnięcie takie przydlawienie i po odjęciu gazu podczas jazdy też jest takie szarpnięcie ,ktoś coś silnik n45

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

sprawdzić korekty wtrysków, bo możliwe że jeden szwankuje, a jak nie to, to może być EGR (recyrkulacja spalin).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Kolego N45 jest na pośrednim wtrysku i nie ma EGR...

Opublikowano
  • Autor

Zamówiłem przepustnicę VDO po weekendzie dojdzie to zamontuję i zobaczę co to da.