Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam!

Rzucę taki problem. Myślę, że jest taka wada (a może to nie wada, tylko wynik zużycia) E34, że tuleje ramion wycieraczek się ścierają. Efektem tego jest obijanie ramienia prawej wycieraczki o maskę i ogólnie słaby docisk obu wycieraczek. Miałem tak w poprzedniej E34 i w aktualnej.

Czy ktoś to naprawiał? Może ktoś robił jakieś nowe tuleje, może to jest element do wymiany? Czy jedyną możliwością jest nowy mechanizm wycieraczek?

Kai
Opublikowano

KAI

ja mam dokładnie to samo i powiem szczerze , że się juz co tego zjawiska przzwyczaiłem,jednak jak otwieram klapę silnika, to temat ten w mojej głowie powraca. Czy ktoś podołał temu problemowi :jawdrop:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To, że ramię wycieraczki obija się/trze o maskę, to dla mnie pół biedy, ale też przeszkadza. Gorsze jest to, że słabo już dociska pióro wycieraczki do szyby. No to jak to rozwiązać?
Kai
Opublikowano
Mi się temat udało rozwiązać ;) - po prostu wymieniłem cały mechanizm na nowy. Zamienników nie udało mi się znaleźć a używki też są w niewiele lepszym stanie (chyba że z E34 jeżdżącego po saharze ;) ) więc kupiłem komplet w ASO (bez silniczka - jest jeszcze dobry). Stary mechanizm po prostu był już tak wyrobiony, że podczas wyjmowania rozpadł się na części bez użycia jakiejś wiekszej siły. Jedynym mankamentem takiego rozwiązania sa koszty, ale jeśli ktoś mysli pojeździć swoją E34 trochę dłużej to myślę, że warto.
$M$
Opublikowano
..a propos..,to ile Cie ta przyjemność kosztowała?

Ja wiem, czy to przyjemność... ;) Kilka stówek, ale dokładnie nie pamiętam (wymieniałem kilka miesięcy temu). Możesz zadzwonić do ASO i bez problemu powiedzą Ci cenę części - na Czerniakowskiej w Wawie twierdzili że to standartowa usterka i podali mi cenę nawet bez szukania w ETK.

$M$
Opublikowano

Rozbierałem mechanizm i faktycznie są tam miedziane tulejki, które mozna wymienić. Bogaty zestaw róznych tulejek można dostać w sklepie z artykułami do alternatorów i przede wszystkim rozruszników. W razie niewielkich róznic mozna skorzystać z usług tokarza, który dorobi na wymiar pod sworzeń na którym mocowane jest ramię wycieraczki.

Ale.

Warunkiem udanej operacji jest nienaruszenie w wyniku wyrobienia aluminiowego korpusu w którym tulejki są osadzone co często się zdarza. Wtedy walki o naprawienie tego typu metodą jest o wiele więcej.

Opublikowano
To, że ramię wycieraczki obija się/trze o maskę, to dla mnie pół biedy, ale też przeszkadza. Gorsze jest to, że słabo już dociska pióro wycieraczki do szyby. No to jak to rozwiązać?

Kaii jak sie zobaczymy w najblizszym czasie to pokazę Ci jak rozwiązałęm problem obijania się wycieraczki o maskę ;) hehe

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Zgadza się,można przesunąć ramię wycieraczki,tylko jak to póżniej wygląda?Jedna wyżej-druga niżej..,ja tak właśnie zrobiłem i kicha.Myślę,że sposób z dorobieniem tulejek jest najlepszy pod wzg.ekonomicznym..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kaii jak sie zobaczymy w najblizszym czasie to pokazę Ci jak rozwiązałęm problem obijania się wycieraczki o maskę ;) hehe

Ciekawość mnie zżera :)

Kai
Opublikowano

kurcze...mam ten sam problem....maska obdarta z lakieru i prawa wycieraczka prawie wogole docisku nie ma....i do tego jest glosno...

dzonilem wlasnie do ASO...caly mechanizm kosztuje 860 zl...

Opublikowano
kurcze...mam ten sam problem....maska obdarta z lakieru i prawa wycieraczka prawie wogole docisku nie ma....i do tego jest glosno...

dzonilem wlasnie do ASO...caly mechanizm kosztuje 860 zl...

Ale pewnie silniczek masz dobry - to będzie taniej (ja chyba płaciłem coś koło 6 stów)

$M$