Skocz do zawartości

Pojemność akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś sprawdzał poj akumulatora ?

Wiadomo 80,7 dla użytkownika, mi według aplikacji,a także wg licznika prądu wyszło trochę inaczej. Okey są straty na ładowarce, więc licznik,a ilość przyjęta muszą się różnić, ale aplikacja powinna podawać to co jest załadowane do baterii,a ona  podała nawet 2 kW więcej ! Dodatkowo zaciekawiło mnie to że ostatni procent ładował się ponad 2 godziny przy  8 amperach czyli ok. 1600 W,

IMG_20240115_113549.jpg

Screenshot_2024-01-15-11-28-16-415_de.bmw.connected.mobile20.row.jpg

Screenshot_2024-01-15-09-12-00-651_de.bmw.connected.mobile20.row.jpg

Screenshot_2024-01-15-11-23-34-174_de.bmw.connected.mobile20.row.jpg

IMG_20240201_184727.jpg

Edytowane przez kamosor

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałeś włączone klimatyzowanie

aktualnie:

i4 G26 z 2023

X5 45e z 2023

118i z 2019

Były 730d E65 z 2004; 120i z 2005; 518d F10 z 2015; X4 20d z 2017, 518d z 2021

Opublikowano
  • Autor

In 🤦Jak widać, ale 20 min klimatyzowana niczego nie tłumaczy.

Edytowane przez kamosor

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 19.02.2024 o 18:57, kamosor napisał(a):

In 🤦Jak widać, ale 20 min klimatyzowana niczego nie tłumaczy.

Było podłączone pod sieć, więc w takiej sytuacji samochód zużywa energie z sieci....

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 1.02.2024 o 18:43, kamosor napisał(a):

Czy ktoś sprawdzał poj akumulatora ?

aplikacja powinna podawać to co jest załadowane do baterii,a ona  podała nawet 2 kW więcej ! Dodatkowo zaciekawiło mnie to że ostatni procent ładował się ponad 2 godziny przy  8 amperach czyli ok. 1600 W,

IMG_20240115_113549.jpg

Odgrzeję 2 letniego kotleta 😄 

1 - taki prosty licznik w gniazdku też ma swoją dokładność i niekoniecznie musi być ona wysoka. Na zdjęciu mamy jakiś chiński produkt o dokładności sięgającej w niekorzystnych warunkach nawet 10%... Czyli optymistycznie biorąc 5% realne zużycie mogło być w tym przypadku w zakresie od 82 KWh do 92 KWh! - wskazane 2KWh to tylko 2% różnicy!
2 - w aplikacji "ilość prądu" nie jest dokładnie opisana i nie mam pewności, czy to "ilość prądu pobrana z ładowarki" czy "ilość prądu zeskładowana w baterii"
3 - "godziny przy  8 amperach czyli ok. 1600 W" - to błedne zdanie. Przy napięciu zasilania 230V i prądzie 8A oraz obciążeniu rezystancyjnym (cos φ = 1) mamy moc 1840W niezależnie od czasu  -czy to będzie 1 godzina czy 10 lat. Natomiast energia zależy od czasu i w ciągu 2h pobierzemy z sieci 3,48KWh. Jednak jeśli cos φ spadnie do 0,8 to  przez te dwie godziny pobierzemy tylko 2,94 KWh

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
22 godziny temu, Dasonen napisał(a):

Odgrzeję 2 letniego kotleta 😄 

1 - taki prosty licznik w gniazdku też ma swoją dokładność i niekoniecznie musi być ona wysoka. Na zdjęciu mamy jakiś chiński produkt o dokładności sięgającej w niekorzystnych warunkach nawet 10%... Czyli optymistycznie biorąc 5% realne zużycie mogło być w tym przypadku w zakresie od 82 KWh do 92 KWh! - wskazane 2KWh to tylko 2% różnicy!
2 - w aplikacji "ilość prądu" nie jest dokładnie opisana i nie mam pewności, czy to "ilość prądu pobrana z ładowarki" czy "ilość prądu zeskładowana w baterii"
3 - "godziny przy  8 amperach czyli ok. 1600 W" - to błedne zdanie. Przy napięciu zasilania 230V i prądzie 8A oraz obciążeniu rezystancyjnym (cos φ = 1) mamy moc 1840W niezależnie od czasu  -czy to będzie 1 godzina czy 10 lat. Natomiast energia zależy od czasu i w ciągu 2h pobierzemy z sieci 3,48KWh. Jednak jeśli cos φ spadnie do 0,8 to  przez te dwie godziny pobierzemy tylko 2,94 KWh

To i ja dodam coś od siebie..

ad 1. Licznik jak licznik, tutaj myślę że może być całkiem dokładny. Różnice myślę nie większe niż 0,5 - 1% na całym procesie ładowania

Natomiast... to co wpinacie do ściany i auta - to kabel do ładowania, a nie ładowarka. Ładowarka jest w aucie. Podczas ładowania auta - pracuje ładowarka, która ma swoją sprawność. Sprawność jest wyższa przy wyższych prądach ładowania (16A vs 8A). Druga rzecz jest taka że im dłuższy czas ładowania, tym więcej urządzeń w aucie (modułów, w tym chyba tez doładowywania aku 12V) pracuje, które też zużywają jakaś energie. Tak więc nie licząc strat na przesyle (bo to bez sensu), są straty na konwersji i zasilaniu auta - przy ładowaniu. Dodatkowo przygotowanie do jazdy (jeśli jest włączona opcja, czy nawet 'przypadkowe' włączenie nawiewu (klimatyzacja/grzanie) potrafi zrobić duży pobór (chwilowy). 

ad 2. Tak, nie wiemy dokładnie co to jest, natomiast nie wiem czy jest sens się nad tym pochylać. Ale można zrobić parę ładowań i porównać.

ad 3. 8A to prąd ustawiony 'maksymalny'. Tyle przepuszcza kabel do ładowania / tyle jest ustawione na ładowarce jako 'maksymalne'. Auto pociągnie ile potrzebuje ale nie więcej niż 'maksymalne'  W gniazdku też nie zawsze jest 230V (a właściwie to mało kiedy). Z reguły jest 225-248V (zależy od pogody i miejsca zamieszkania). Więc moc ładowania jest róźna. Nie wiem czy jest sens tutaj pisać o przesunięciu fazowym (moim zdaniem nie). Po prostu jest krzywa ładowania, która jest mocno widoczna przy ładowaniu DC (z racji wysokich mocy) i mniej widoczna przy AC (z racji niskich mocy ładowania), ale właśnie te ostatnie procenty ukazują to że ładowanie na koniec zwalnia.

Opublikowano
W dniu 4.03.2026 o 07:56, luk_byd napisał(a):

ad 1. Licznik jak licznik, tutaj myślę że może być całkiem dokładny. Różnice myślę nie większe niż 0,5 - 1% na całym procesie ładowania

Natomiast... to co wpinacie do ściany i auta - to kabel do ładowania, a nie ładowarka. Ładowarka jest w aucie. Podczas ładowania auta - pracuje ładowarka, która ma swoją sprawność.

Umknęło ci, że kolega wskazywał na to, że auto pokazało WIĘCEJ emergii pobranej z sieci niż licznik w gniazdku. To by oznaczało sprawnośc łądowarki ponad 100% (produkuje prąd a nie marnuje) 😄
I teraz pomyśl nad tym wszystkim: 

• licznik w gniazdku pokazuje, że pobrano 87,2 KWh
  • auto pokazuje, że pobrało 89 KWh (2 KWh więcej, niż licznik )

Tłumaczyć to niską sprawnością ładowarki w pojeździe? Nie..

A wiara w dokładność rzędu 0,5% w tanim liczniku z Chin jest chwalebna, ale ma więcej wspólnego z optymizmem niż z realiami. Tyle, to nie maja tanie chińskie multimetry w zakresie prądu stałego. Multimetry Fluke kosztujące 2000 PLN mają dokładnośc pomiaru natężenia prądu AC na poziomie  2% a ty chcesz, zeby tani chiński badziew  za 50 PLN mierzył moc na poziomie 0,5%? Nie... tak się nie da 😄 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
15 godzin temu, Dasonen napisał(a):

Umknęło ci, że kolega wskazywał na to, że auto pokazało WIĘCEJ emergii pobranej z sieci niż licznik w gniazdku. To by oznaczało sprawnośc łądowarki ponad 100% (produkuje prąd a nie marnuje) 😄
I teraz pomyśl nad tym wszystkim: 

• licznik w gniazdku pokazuje, że pobrano 87,2 KWh
  • auto pokazuje, że pobrało 89 KWh (2 KWh więcej, niż licznik )

Tłumaczyć to niską sprawnością ładowarki w pojeździe? Nie..

Ok, zgadza się. Źle odczytałem. 
Natomiast jak auto pobierze 0,1kWh to aplikacja pokazuje ~1kWh - coś tak kojarzę (na chwile podłączone i już w historii ładowania jest taka wartość)

15 godzin temu, Dasonen napisał(a):

A wiara w dokładność rzędu 0,5% w tanim liczniku z Chin jest chwalebna, ale ma więcej wspólnego z optymizmem niż z realiami. Tyle, to nie maja tanie chińskie multimetry w zakresie prądu stałego. Multimetry Fluke kosztujące 2000 PLN mają dokładnośc pomiaru natężenia prądu AC na poziomie  2% a ty chcesz, zeby tani chiński badziew  za 50 PLN mierzył moc na poziomie 0,5%? Nie... tak się nie da 😄 

Z Fluke - tak masz racje. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Z tego co wielokrotnie sprawdzałem to ten chiński badziew jest w miarę dokładny. Ale ostatnio sprawdzałem kilka razy pojemność mojego akumulatora w Xiaomi 17 ultra i taka ciekawostka za każdym razem gdy ląduje go szybką ładowarką to licznik pokazuje 24 waty,a gdy ładuję go starą z mocą 16 Wat to licznik pokazuje 27 Wat. Tak więc jest chyba coś na rzeczy,tak jak pisał luk_byd że większy prąd to mniejsze straty.

Opublikowano

Zbaczamy z tematu - ty w przypadki Xiaomi mierzysz moc pobieraną przez ładowarkę, która zamienia 230V na mniejsze napięcie. Tam jest zasilacz impulsowy, system budujący zasilanie procesora i zasilanie wyjścia ładowania. Wszystko ma swoja sprawność i im nowszy i bardziej złożony sprzęt - tym teoretycznie lepsza sprawność. W dodatku moc pobierana przez ładowarkę na utrzymanie własnego funkcjonowania tez jest istotna przy tak małym poborze. Więc dla telefonu faktyczne zużycie mocy przez ładowarkę może (ale nie musi) być znacznie odmienne od mocy dostarczanej do telefonu. największym hardcorem byłaby ładowarka z przemianą napięcia transformatorową i stabilizatorem liniowym - wtedy na ciepło zamieniane byłoby pewnie drugie tyle, co trafiałoby do telefonu.
Więc tutaj nie możemy pokazywać zasilania telefonu jako analogii do ładowania auta - za duża różnica między technologiami i między wymaganiami im stawianymi.