Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Witam czy błąd 3d33 ma wpływ na activ steering ponieważ wspomaganie działa na 50 % po skasowaniu błędów 15km jest ok i i później znów to samo. Napięcie podczas pracy na zaworze wacha się od 3 do 4 V (przy skrecaniu kierownicą fo 10v dochodzi )i po 15km znika do zera . e60 2003r

20240105_182715.jpg

20240105_182656.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stawiam na uszkodzoną wiązkę, a tak naprawdę to zwarcia ponieważ wraz wiekiem i gorącym powietrzem od silnika, kruszy się izolacja w wiązce pod silnikiem dosłownie jak dotkniesz to się rozpada, ja tak miałem wymiana wiązki na nową i rok czasu i nie ma żadnego problemu z AFS nawet mogę odłączyć akumulator , to tylko po podłączeniu odpalam silnik i maksymalnie skręcam w lewo, potem w prawo , do środka i po minucie kontrolki gasną , 

zawór ECO wątpię ze przyczyną błędów jest moduł SGM pod schowkiem, oczywiście możesz spróbować wymienić moduł SGM (niestety trzeba programować winkfpt , kodować NCS do serii i potem reset  czasu systemowego )

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wiązkę pod silnikiem robiłem i puszczona jest trochę inną drogą zdala od temperatury  ale obstawiam jakieś słabe styki miedzy modulem a wtyczka w nadkolu  tam muszę zerknąć.  Ponieważ jak auto postoi i złapie temp wkoło  to wspomaganie działa 

Opublikowano

Hej Jakub93, w której dokładnie wtyczce miałeś wodę? Mógłbyś podesłać więcej info lub fotkę? Mi czasem ten activ sternig zapala się na pomarańczowo i potem gaśnie, kilka razy niestety kontrolka czerwona i blokada samochodu. Wtedy pod kierownicę i rozpinana i wpinam wtyczki kilka razy i znowu pół roku spokój 

Opublikowano

Wtyczka 6 pinowa ale 5 pinów używanych  na wejściu kolumny z wnętrza jedna 4 pinowa wielka jest od dołu a druga zaraz na przeciw niej 

pobrane.jpeg

Opublikowano

Jakub93, dzięki za informację. Zastanawiam się tylko w jaki sposób mogła się tam dostawać woda. Jak pojawi się u mnie ten problem ponownie to chyba to porozbieram trochę.

Dzięki jeszcze raz. 

Pozdrawiam