Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Kupiłem X3 G01 z felgami jak w tytule. Wyglądają z daleka nie najgorzej, dwukolorowe, stalowo-czarne, ale ... No właśnie to ale !!!

Jakież było moje zaskoczenie, kiedy w warsztacie wulkanizacyjnym zdjęto z felgi aluminiowej ..... kołpak, tak kołpak. Obręcz zewnętrzna, mniej więcej na pół promienia felgi to kołpak w kolorze czarno-stalowym. Pod kołpakiem felga jest cała czarna.

Czy widział ktoś kiedyś takie cuda?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

To są felgi z serii Aerodynamic przeznaczone do iX3.

Wszystkie felgi do elektryków BMW z serii „i” (nie tylko do iX3, ale także do iX czy i7) są felgami aluminiowymi, ale z dodatkowym wypełnieniem z tworzywa po to, aby poprawić aerodynamikę kół.

Edytowane przez Pe.te
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Pe.te napisał(a):

To są felgi z serii Aerodynamic przeznaczone do iX3.

Wszystkie felgi do elektryków BMW z serii „i” (nie tylko do iX3, ale także do iX czy i7) są felgami aluminiowymi, ale z dodatkowym wypełnieniem z tworzywa po to, aby poprawić aerodynamikę kół.

Jak patrzyłem w konfiguratorze, to te felgi są również dostępne jako opcja do X3.

Dzięki za odpowiedź. Nie mniej jednak nadal mnie to dziwi 🙂

Edytowane przez pulower
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Bo jeśli chodzi o rozstaw śrub i ET - to one pasują także do spalinowego X3. Natomiast felgi z serii Aerodynamic są z założenia przeznaczone dla elektryków.

I najczęściej są fabrycznie obute w opony z dodatkowym symbolem „ładowarki”, który oznacza dwie rzeczy: większą nośność oraz mniejsze opory toczenia opony.

Przykładowo wspomniane przez Ciebie felgi występują jako kompletne koła zimowe do iX3 i mają wtedy założone Michelin Pilot Alpin 5 SUV, ale właśnie z dodatkowym symbolem „ładowarki” (oprócz oczywiście symbolu gwiazdki). 

Edytowane przez Pe.te