Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Jestem nowy na forum BMW Klub Polska, miło mi dołączyć do grona.

Rozważam zakup BMW E24 635i sprowadzonego z USA. Mam pytanie do właścicieli, oraz byłych właścicieli E24 w odniesieniu do dostępności części.

Starałem się zrobić rozeznanie przy pomocy realOEM oraz dostępnego numeru VIN w kontekście cen i dostępności typowych elementów eksploatacyjnych dla samochodu (np. świece, tarcze, amortyzatory, pompy, filtry, uszczelki (głowicy, misy, pokrywy) etc.). Wyszukiwanie zakończyło się powodzeniem dla większości z części eksploatacyjncyh a ceny są adekwatne.

Czy mają/mieli Państwo doświadczenie z częściami eksploatacyjnymi trudno dostępnymi, których pozyskanie wymagało większego wysiłku i większych nakładów? Jakie to były części? Jakie to były koszty?

Chętnie przeczytałbym rówinież o częściach nie-eksploatacyjncyh, wymienianych np. z tytułu zaniedbania/usterki/kolizji.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi,

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Części eksploatacyjne da się kupić, również zamienniki.

BMW 6' E24 635CSi Coupé USA - Grupy części (bmwstore.pl)

Części do BMW sklep internetowy. Oryginalne i zamienniki | czescidobmw.pl - Najlepsze części do BMW - czescidobmw.pl

Bardzo drogie i często dostępne wyłącznie jako używane są elementy wnętrza. Dlatego należy zwrócić uwagę na jego stan i kompletność.

Opublikowano

Dziekuje za podpowiedz, bede mial na uwadze kwestie kompletnosci i jakosci wnetrza.

Odbiegne od tematu watku i zadam dodatkowe pytanie.

Na co zwrocic uwage w kwestii formalnosci przy zakupie auta z USA? Czytalem na temat tzw. ‘clean title’ oraz aspektu dostosowania lamp do wymogow UE. Czy sa inne tematy o ktore nalezy zadbac?  Czy operacja dostosowania lamp w BMW E24 635CSi powinna byc bezproblemowa?

Jak bedzie wygladac kwestia poruszania sie takim samochodem po drogach w swietle zmieniajacych sie przepisow dotyczacych emisyjnosci? Czy temat uratuje jedynie wspawanie katalizatorow spelniajacych dzisiejsze normy?

Pozdrawiam,

Piotr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
48 minut temu, pioziemianski napisał(a):

Jak bedzie wygladac kwestia poruszania sie takim samochodem po drogach w swietle zmieniajacych sie przepisow dotyczacych emisyjnosci? Czy temat uratuje jedynie wspawanie katalizatorow spelniajacych dzisiejsze normy?

Dostosować takiego auta do dzisiejszych norm emisji spalin nie da się. Strefy czystego transportu będą w tylko dużych miastach i jeśli będą przyjmowane przepisy zbliżone do obowiązujących w Europie Zachodniej to samochody zabytkowe będą zwolnione z zakazu. Trzeba poczekać na szczegóły.