Skocz do zawartości

Martwy tds!!! pomocy!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam bmw 1.8 tds.caly czas palil dobrze.wczoraj odpalalem go z 10razy i gasile bo duzo jezdzilem...wszystko bylo ok.az za 11 razem zapalila sie kontrolka wtrysku i kreci rozrusznik ale sinik nie pali!co sie stalo???

co moglo sie stac?

nie ma zadnych objawow.turbina dobra,pompa tez niezla...wszystko bylo ok....mam 2 odciecia zaplonu ale po ich wylaczeniu tez kontrolka wtrysku nie gasnie...

Opublikowano

W TDS-ach świecąca migająca kontrolka świec żarowych sygnalizuje pojawienie sie błędów w algorytmie pracy ECU. Można w prosty sposób odczytać zapisane błędy. A mianowicie:

1. Przełączyć kluczyk wpozycję zapłonu,

2. 5 krotnie wcisnąć pedał przyśpieszenia ( do podłogi).

W tym momencie zostanie uaktywniona sekwencja odczytu zapisanych błędów poprzez miganie kontrolki świec żarowych. Spisujesz sekwencję mignięć kontrolki. Jak mignie ci np. 12 razy to masz błąd nr 12. Interpretacje kodów błędów mozna odnaleźć na tym forum pod hasłem np. kody błędów. U ciebie jest system DDE2. Reset błędów poprzez soft diagnostyczny lub odpięcie klem na godzinkę.

Opublikowano
tylko ze kontroka swiec zarowych to taka spiralka.ona dziala poprawnie i gasnie...swieci sie ciagle natomiast kontroka obok a mianowicie taki dziubek z kreskami(jakby wtrysk)....probowalem kasowac z pedalem gazu ale nic sie nie dzieje....
Opublikowano
Zgadza się jest tam również lampka sygnalizująca wtrysk. Gdy się zaświeci oznacza zarejestrowaną usterkę przez ECU. W starszych modelach oznaczła również obecność wody w filtrze paliwa ( 524td). Tak jak wcześniej wspominałem kluczyk w pozycję zapłon ( nie uruchamiac silnika), 5 razy nacisnąć pedał gazu i obserwować miganie kontrolki. Juz nie pamietam czy ten wtrysk czy spiralka. Powinna zacząć migać. nastepnie należy zczytać ilość mignięć. Ich ilosć odpowiada kodowi błędu. Jak ci sie to uda to podaj jakie numerki zanotowałeś. Postaram się odpisać.
Opublikowano
mam bmw compact 318tds z 1996 roku.niestety ten cwancyk z gazem nie dziala...wcoskam gaz szybko czy wolno zawsze na zaplonie a i tak nic nie miga....